fbpx

Ponosni smo što je Tuzlanski kanton prvi u udžebenike uveo izučavanje genocida u Srebrenici

2 min. za čitanje

U sjeni Dritanova “ispada” i (ne)namjernog pokušaja relativizacije historije i događaja, subjekta i objekta genocida (nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica, počinjenog od strane Vojske RS), nekoliko je snažnih poruka odaslano sa jučerašnje Komemoracije, navodi se u objavi na društvenim mrežama Irfana Halilagića, premijera Tuzlanskog kantona, koju prenosimo u cjelosti:

Naime, neki od govornika su u svojim obraćanjima naglasili potrebu izmjene i prilagođavanja školskih udžbenika i programa činjenicama i istini, te potrebi da nove generacije širom Bosne i Hercegovine uče o srebreničkom genocidu i njegovim razmjerama. Između ostalih, to je potencirao i Visoki predstavnik, g. Schmidt.

Ponosni smo što je Tuzlanski kanton prvi koji je uveo u udžbenike “lekcije iz povijesti” bazirane na dokazanoj istini i činjenicama, a koje će učenici imati priliku učiti i izučavati. Cjelokupan sadržaj Dodatka udžbenika Historije za 9. razred, koji se odnosi na genocid u Srebrenici je na fotografijama u prilogu.

Možda ova ideja izgleda nestvarno u ovom momentu, ali nemojmo zaboraviti da je prije 15 ili 20 godina, usljed stalnih opstrukcija i provokacija, bilo nezamislivo da ćemo imati priliku na ovaj način, u ovom obliku i broju obilježavati 11. juli ili da ćemo imati Memorijalni centar u Potočarima uopšte.

Ko je mogao zamisliti da ćemo noseći obilježja domovine kroz manji entitet hrabro i dostojanstveno marširati nekadašnjim stazama smrti, tugujući za žrtvama i njihovim sudbinama, ali istovremeno slaveći slobodu i pozivajući na mir?

Ili recimo da će se srušiti nelegalno izgrađena crkva u dvorištu nane Fate?

Na kraju, odredbe o negiranju genocida za manje od godinu dana osjetno daju rezultate i vidljivo je manje negiranja genocida.

Upornost i hrabrost jedne generacije dolazi na naplatu, ali to nije borba jedne generacije.

Sve ovo navedeno je nadahnuće i ohrabrenje svima nama da smo na pravom putu. Putu istine i pravde. Putu istrajnosti i odlučnosti. Putu na kojem nećemo posustati i umoriti se – istakao je Halilagić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments