fbpx

Počeo proces izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu

2 min. za čitanje

Protokol o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac u cilju izgradnje nove zgrade za potrebe Općinskog suda u Lukavcu danas su u Lukavcu potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, gradonačelnik Grada Lukavca Edin Delić i predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić. Ovo je prvi korak, kojim započinje rješavanje dugogodišnjeg problema s kojim se susreće Općinski sud u Lukavcu, a zbog čega brojne otežavajuće okolnosti imaju direktno građani i privredna društva u ovom gradu.

„Danas potpisanim dokumentom uređujemo naše međusobne obaveze u pogledu stvaranja regulacionih pretpostavki za izgradnju zgrade i pristupnog puta, izdavanje građevinsko tehničke dokumentacije, osiguranje finansijskih sredstava za kupovinu zemljišne parcele, projektne dokumentacije, izgradnju zgrade i neophodne materijalno-tehničke opreme, te provođenje neophodnih postupaka javnih nabavki“, pojasnio je premijer Halilagić, ističući da je današnje pokretanje ovog procesa svojevrstan poklon svim građanima Lukavca povodom obilježavanja Dana ovog grada.

„Također, danas smo precizirali da će Vlada, počevši već od ove godine predvidjeti ukupno 2 miliona KM za izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu. Već do kraja godine osigurat ćemo prvih 100.000 KM da započnemo i konkretne aktivnosti, dok ćemo u Budžetu za narednu godinu predvidjeti 1,4 miliona KM, a u Budžetu TK za 2023 preostalih 1,5 miliona KM za dovršenje izgradnje“, zaključio je premijer Halilagić.

Predsjednica Suda Enisa Hankić je na značaj izgradnje ovog objekta ukazala ističući da će Općinski sud konačno dobiti namjenski izgrađen i potrebama suda prilagođen objekat.

„Općinski sud u Lukavcu je formiran 1953. godine i u svom postojanju nikada nije imao namjensku i njegovim potrebama prilagođenu zgradu. Sigurno je da je takva situacija bila značajan limitirajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata rada Suda. Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu steći će se uvjeti za efikasniji i kvalitetniji rad ove pravosudne institucije, što je u bitnom i prioritetan zadatak pravosuđa BiH u cjelini“, kazala je predsjednica Hankić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments