fbpx

Počela vježba Oružanih snaga BIH na Manjači

2 min. za čitanje

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači, danas je ozvaničеn početak vježbe “Kombinovani napor 22”, koja je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH, kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP-a, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Smotru više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OS BiH od njihovog osnivanja.

Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Na kraju je svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka.

Pored generala Mašovića, postrojenim jedinicama su se obratili i komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić i direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki.

Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo da su deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 2019. godine uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja).

Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe „Kombinovani napor 22“, predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima, čijim će uspješnim završetkom OS BiH imati spremnu jedinicu ranga bataljona raspoloživu za učešće u budućim mirovnim operacijama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments