fbpx

Počela je nova akademska godina: Evo za koje fakultete su studenti najviše zainteresovani

2 min. za čitanje

U oktobru je počela nova akademska godina. Upisi na fakultetima i akademijama su završeni a, prema informacijama dostavljenim iz Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci, studenti su najviše zainteresovani za Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka.

Univerzitet u Sarajevu je 12. juna 2023. godine objavio konkurse za upis studenata na fakultete i akademije u akademskoj 2023/2024. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3.541 studenta na drugi ciklus studija, te 205 studenata na stručni studij i 41 studenta na specijalistički studij.

Iz UNSA-e su poručili da nakon završenih prvog i drugog upisnog roka na prvi ciklus i integrirani studij, pravo na upis je ostvarilo oko 3.690 kandidata, što je 70 posto mjesta u odnosu na broj ponuđenih.

“Kada su pojedini fakulteti i akademije u pitanju, najveća zainteresiranost iskazana je za studijske programe na Arhitektonskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija, Elektrotehničkom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa stomatološkim kliničkim centrom, Farmaceutskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Akademiji scenskih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Pravnom fakultetu i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije”, rekli su iz Univerzitata u Sarajevu.

U Banjoj Luci u prvu godinu prvog ciklusa studija u novoj akademskoj godini upisano je preko 2.000 studenata.

“Budući studenti su iskazali najveće interesovanje studije na sljedećim fakultetima: Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Akademiju umjetnosti, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Arhitektonsko-građevinsko geodetski fakultet, Filozofski fakultet i druge studijske programe koji se izvode na Univerzitetu u Banjoj Luci”, navode iz Univerziteta u Banjoj Luci.

“Plan je da se na drugom ciklusu upiše 587 studenata na budžet, 306 na samofinansiranje, te 72 stranih i 86 vanrednih studenata. Kada je riječ o trećem ciklusu studija, na Univerzitetu u akaemskoj 2023/24. godini mogu biti upisana 153 studenata. Od navedenog broja, 131 se upisuje na samofinansiranje, 21 strani student, kao i jedan vanredni”, kažu iz Univerziteta u Banjoj Luci.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments