fbpx

Plenković: Svi narodi trebaju biti legitimno zastupljeni u instutucijama u BiH / VIDEO

3 min. za čitanje

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, odgovarajući na pitanje novinara o prijenosu nadležnsopti i sjednici skupštine NSRS, kazao je da se s velikom pažnjom prate događanja u BiH. 

– Ključna je poruka cjelovitosti. Razumjeli smo od predsjedavajućeg Tegeltije da je Vijeće ministara imalo svega 4 sastanka. Mi se sastajemo jednom sedmično a nekada i dva puta. Željeli bismo da su insitucije funckionalne i na taj način vlade donose odluke i poračunu i svemu ostalom. Tako da, Hrvatska ne želi vidjeti nikakve secesionističke tendencije u BiH – poručio je Plenković te dodao: 

– Na početku sam rekao da poštujemo cjelovitu BiH. Jedna država, dva entiteta i tri naroda. Željeli bismo da Institucije BiH budu funkcionalne i da su svi aktivni kako bi donosili odluke koje se tiču građana. Razumijemo da su sada aktuelni razgovori oko Izbornog zakona. Želimo da država dobro funkcionira i da se poštuje Dejtonski sporazum. Mi stalno govorimo da do dogovora treba doći među političkim strankama i institucijama BiH. Zanimaju me mišljenja ključnih političkih aktera zato sam i tu. Imam još nekoliko mjeseci vremena – rekao je Plenković.

Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum

Dodao je da država mora da funkcionira na legitiman način.

– Mostar je pozitivan primjer pronalaženja konkretnih odgovora i rješenja – kazao je Plenković.

Premijer Plenković je rekao da je potrebno unaprijediti saradnju te da svi na tome trebaj uraditi.

– Želim poslati poruku da Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum i želimo ponoviti naš interes hrvatskog naroda. Naši današnji razgovori su bili dobri. Želimo maksimalno pomoći BiH ka njenom putu. Važna je suradnja naših policija i svih službi kako bi spriječili migracije. Hrvatska je maksimalno spremna povećati gospodarsku suradnji u suradnju na području energetike. Otvoren most Svilaj predstavlja odličan primjer suradnje i sa EU. Smatramo da treba poduprijeti svoj dio Koridora 5C. U području energetike spremni smo investirati u projekte i opskrbe plina za BiH pogotova sada kada smo svjedoci skoka cijena – rekao je Plenković.

Pitanje u Brčkom

Dodao je da je važna spremnost da se riješi pitanje u Brčkom.

– I sa te strane želimo pomoći kako bi omogućili još jedan pravac prema EU i Hrvatskoj. Naša ulaganja će ići preko 2 milijarde eura. Zato ćemo iduće godine organizirati veliki hrvatsko – bosanskohercegovački forum oko razmjene iskustava i naredna ulaganja. Tokom 2022. godine ćemo napraviti još jedan sastanak na kojem ćemo govoriti i o otvorenim pitanjima – rekao je Plenković.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments