Partneri nezadovoljni izborom SDA

2 min. za čitanje

Od danas počinje desetodnevni rok u kojem mandatar Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić mora predložiti imena ministara u budućoj izvršnoj vlasti

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona danas će uručiti mandat Irfanu Halilagiću (SDA) za sastav nove kantonalne Vlade i od danas teče desetodnevni rok mandataru za izbor ministara u dvanaest resora. Zvanično, stranke još nisu pripremile liste kandidata niti resore kojima će upravljati, premda već postoji nekoliko imena i ministarstava s kojima se licitira.

Svima dva resora

Stranka za BiH, koja je i u prethodnom sazivu imala dva resora, i u novom sazivu Vlade će učestvovati sa dva ministra. U ovom trenutku, kako nam je potvrdio predsjednik kantonalne organizacije SBiH Mirnes Gušić, izvjesno je da će jedan resor biti rad, socijalna politika i povratak, kao i u prethodnom mandatu, dok je drugi resor još nepoznat.

– Nećemo voditi privredu, kao prošli put, ali sigurno će biti drugi resor umjesto toga. Mi ćemo učestvovati u vlasti, jedino smatramo da je premijer trebao biti neko iskusniji, ko će u ovom kratkom roku do izbora moći uraditi više, neko kome neće trebati vremena da uđe u rutinu, kazao nam je Gušić.

Kako nezvanično saznajemo, dvojbi oko budućeg premijera ima i među Socijaldemokratama BiH. Navodno, unutar stranke ima članova koji smatraju da SDA nije ponudila dobrog kandidata, zbog čega će stranka u naredna dva dana održati sastanak i pokušati doći do jedinstvene podrške učešću SDBiH u vlasti. Dvojbe, međutim, nije bilo oko podjele resora, te bi i ova stranka trebala dobiti najmanje dva resora.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Delic i njegov(a) Struja popusili…

Ovaj nas nacelnik malo fali da pukne od muke 🙂

adbanner