fbpx

Parlament FBiH usvojio nacrti zakona o posredovanju u zapošljavanju nezaposlenih

2 min. za čitanje

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu su od tri usvojena zakona iz resora rada i socijalne politike, dva u prvom krugu parlamentarne procedure u formi nacrta. Ovo podrazumijeva da će nakon čitanja na Domu naroda ići u redovnu javnu raspravu, a potom u formi prijedloga na drugo čitanje i njihovo konačno usvajanje.

Riječ je o reformskom Zakonu o socijalnim uslugama koji se po prvi put donosi u Federaciji BiH i Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

Zakon o socijalnim uslugama po prvi put u Federaciji BiH uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga i finansiranja istih.

Ovaj zakon osigurava jednostavan, transparentan i pristupačan pristup socijalnim uslugama za sve građane, posebno za djecu i odrasle u stanju potrebe.

Definiraju se prava i obaveze kako korisnika, tako i pružatelja usluga. Uvodi se licenciranje pružatelja socijalnih usluga kao mehanizam kojim se osigurava njihova kvaliteta, što je ključno za održavanje visokih standarda usluga.

Također, zakon jača socijalne usluge u lokalnim zajednicama u smislu dostupnosti i održivosti, omogućavajući ravnomjernu raspodjelu resursa i usluga.

Socijalne usluge dovode do balansa u socijalnoj i dječjoj zaštiti koja se primarno fokusirala na novčana davanja zanemarujući potrebu za uslugama.

Usluge u lokalnoj zajednici su odličan model preveniranja institucionalizacije, pružajući podršku korisnicima u njihovom prirodnom okruženju.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih donosi reformu tržišta rada, uključujući odvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla.

Ovaj zakon vraća ulogu posrednika službama za zapošljavanje, dok se administriranje zdravstvenog osiguranja izmješta iz službi za zapošljavanje u zavode zdravstvenog osiguranja što doprinosi boljoj organizaciji i efikasnosti sistema.

Ovi zakoni predstavljaju značajan iskorak u oblasti rada i socijalne politike i usmjereni su ka stvaranju održivog i efikasnog sistema socijalne sigurnosti i zapošljavanja, te unaprjeđenju kvalitete života svih građana Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments