fbpx
Ad image

Ovo su najmanje i najviše rizična mjesta za zarazu koronavirusom

2 min. za čitanje

Četiri su glavna faktora za zarazu i prenošenje koronavirusa, a na osnovu toga napravljeni su indeksi rizika.Na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS je objavljeno šta najviše utječe na zarazu. To su zatvoreni prostori, dužina ekspozicije i interakcije, gužve (gustoća ljudi + izazov za fizičko distanciranje) i snažno širenje kapljica (kihanje, dozivanje, pjevanje i kašljanje). Piše klix.ba

Pod najniži rizik spada ostajanje u kući, zatim šetnja na otvorenom, naručivanje hrane, namirnica te uzimanje napitaka ili hrane “za ponijeti”.

Naredni stepen (nizak/umjeren rizik) predstavljaju bavljenje sportovima, nabavka u marketima te kupovina odjeće i kozmetike (moguće klasterisanje, blizak kontakt, zatvoren prostor, kontakt preko površina).

Nakon toga dolazimo do srednjeg/visokog rizika. Tu spada vježbanje u teretanama (rizik zatvoren prostor, potencijalno klasterisanje, kontakt preko predmeta i površina, nenošenje maski, visoka frekvenca disanja), zatim frizerski/kometički saloni (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, poteškoće u nošenju maske), rad u kancelarijama (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, klasterisanje osoba) i na kraju objedovanje u zatvorenim prostorima restorana.

Najviši rizik predstavljaju zabave u zatvorenim prostorima, barovi i noćni klubovi, putovanje avionima, koncerti, kina i pozorišta, kontaktni sportovi, vjerske službe/zajedničke molitve i publika na sportskim događajima.

Tu rizike predstavljaju, ovisno o navedenom događaju, zatvoreni prostori, konzumiranje alkohola i cigareta, dugotrajno izlaganje, izražen kapljični prijenos, prijenos preko površina, pjevanje, ispuštanje kapljica i blizak kontakt.

Na osnovu svega navedenog poštujte epidemiološke mjere, preporuke i naredbe. Brinite za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

Nosite redovno maske, držite propisanu distancu, redovno perite ruke, provjetravajte prostorije u kojim boravite i ne odlazite na mjesta gdje je velika gužva.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments