fbpx

OSCE – Potrebno hitno riješiti nedostatke u oblasti cyber sigurnosti zakonodavnih tijela

1 min. za čitanje

Misija Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da nedavni cyber napad na Parlamentarnu skupštinu BiH pokazuje ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti cyber sigurnosti.

-Ovaj napad je ugrozio transparentnost zakonodavnog rada i pristup informacijama. Kako se izbori približavaju, povećana otpornost na cyber napade i razvoj internih strategija za jačanje cyber sigurnosti zakonodavnih tijela bit će od suštinskog značaja za naredni mandat Parlamentarne skupštine BiH, kao i za njen rad na reformama – saopćeno je iz OSCE-a.

Ističu da je krajnje vrijeme da nadležne institucije operacionalizuju Tim za odgovor na računarske incidente (CERT) za institucije BiH, uspostave CERT za institucije FBiH, te razviju okvirnu strategiju cyber sigurnosti za BiH.

-Bez ovih odavno neophodnih i sistemskih poboljšanja, vladini IKT sistemi će ostati izuzetno podložni cyber napadima usmjerenim na kritičnu infrastrukturu i ključne pružaoce usluga – poručuju iz Misije OSCE-a u BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments