fbpx

Održana 21.redovna sjednica Vlade TK

3 min. za čitanje

Vlada je danas prihvatila Informaciju o efektima ulaganja u povratak i materijalno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

U sklopu podrške povratku i zbrinjavanju raseljenih osoba u 2019. godini realiziran je, program održivog povratka za 2019. godinu, odnosno, finansiranje projektnih ideja povratnika u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja i readmisija ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji, pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima na ime izgradnje i adaptacije infrastrukturnih objekata u kojima su smještena izbjegla i raseljena lica, te zbrinjavanje raseljenih osoba na području Tuzlanskog kantona u ime čega su obezbjeđena finansijska sredstva za subvenciju troškova električne energije i nabavku ogrjeva raseljenim licima smještenim u kolektivnim centrima, kao i finansijska sredstva za zdravstveno osiguranje i naknade za troškove dženaza/sahrana za raseljena lica sa područja Tuzlanskog kantona.

Realizirajući ove programe na područje TK u 2019. godini, 34 osobe su se vratile u prijeratno mjesto prebivališta, a na područje opština RS vratilo se 77 osoba.

Program održivog povratka za fizička lica je realizovan putem Javnog poziva na osnovu kojeg je dodijeljeno 81 donacija u ukupnom iznosu od 260.200,00 KM. Sredstva su namijenjena za nabavku mehanizacije, priključaka za mehanizaciju, krupne stoke, sitne stoke, plastenika, sistema za navodnjavanje, mašina i alata za obrtničke djelatnosti, pčelarstvo i slično.

U 2019. godini Iz Budžeta TK-a, realizirano je i 200.000,00 KM kao pomoć drugim nivoima vlasti za hitne intervencije na infrastrukturnim objektima u povratničkim naseljima i kolektivnim centrima. Ovim sredstvima u 12 povratničkih naselja sanirano je 6 putnih dionica, 1 privredni objekat, 2 projekta ulične rasvjete, 1 ambulanta, 1 dom kulture i jedno riječno korito.

Za zdravstveno osiguranje raseljenih lica u 2019. godini Budžetom TK, planirana su finansijska sredstva u iznosu od 320.000,00 KM, dok je zaključno sa 01. oktobrom, za subvenciju električne energije, za 300 porodica koje borave u kolektivnim smještajima na području TK, isplaćeno 75.228,19 KM. U 2019. godini, obezbjeđena su sredstva u svrhu nabavke ogrjeva.

Za 217 porodica smještenih u kolektivnim smještajima na području TK nabavljeno je po 2 tone uglja, a za ovu namjenu utrošeno je 59.887,57 KM. Osim navedenog odobrene su i subvencije troškova za dženaze/sahrane raseljenih osoba.

Na kraju napomenimo da su se, prema službenoj evidenciji sa kojom raspolaže Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, u trinaest općina Tuzlanskog kantona u periodu od 1996. – 2019. godine vratile 19.932 osobe, dok se u trinaest općina Republike Srpske koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu vratilo 80.030 povratnika. U zbiru, odnosno na područja, čiji povratak finansira Vlada TK-a, vratile su se ukupno 99.962 osobe.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments