fbpx

Održan sastanak sa predstavnicima Humanitarne organizacije CISP

2 min. za čitanje

Dana 22.10.2019. u prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održan je sastanak sa predstavnicima Humanitarne organizacije CISP – Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli Italija Predstavništvo u BiH u sastavu Deborah Rezzoagli, odgovorna CISP-a za istočnu Evropu i Jasmina Ovčina direktorica CISP.

Italijanska nevladina organizacija CISP na području zaštićenog pejsaža Konjuh je od februara 2017. počela sa implementacijom projekta pod nazivom:

“Biodiverzitet za lokalni razvoj. Inovativni participativni model upravljanja zaštićenim pejsažom Konjuh u Bosni i Hercegovini / BioSvi”.

Gosti iz Italije su predočili informacije vezane za dosadašnje aktivnosti u okviru projekta kao i planove za naredni period. Razgovaralo se o vrijednostima partnerstva kroz saradnju i održivosti različitih vrijednosti zaštićenog pejsaža Konjuh od strane relevantnih aktera za opšti interes, s obzirom da se projekat završava u julu 2020.godine.

Dogovoren je nastavak saradnje na organizaciji završne konferencije na temu održivi turizam u svrhu diverzifikacije ekonomskih aktivnosti u cilju razvoja ruralnih područja.

Kasnije u toku dana, predstavnici Ministarstva su uzeli učešće na CISP radionici održanoj na području grada Živinice. Aktivnosti u okviru radionice su obuhvatile prezentaciju turističkih paketa zaštićenog pejzaža Konjuh, praktičnu pripremu priča (storytelling) o kreiranim turističkim paketima koje će omogućiti snimanje kratkih video reportaža te predstavljanje ostvarenih rezultata.

Učesnici su informisani i o registraciji novog udruženja za promociju turizma i jačanja svijesti o okolišu, koje će okupiti lokalne partnere i obezbjediti nastavak započetih aktivnosti na razvoju održivog turizma.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona će i dalje pružati podršku CISP projektu.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dana tog i tog. Ovdje na slici je neka kafancuga a ne prostorije ministarstva.