fbpx

“Od Hajrudina pronađeni šake i noga, nešto vilice i vrlo malo grudnog koša”

2 min. za čitanje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na komemoratovnoj sjednici povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici. Istakao je kako se genocid i danas negira, posebno vlasti Republike Srpske, piše N1.

Džaferović je naveo kako za 27 godina se mijenja cijeli svijet, ali da u životu čovjeka to je mali period kada čovjek tek sazrijeva. Toliko je, rekao je, imao Hajrudin Halilović kada je ubijen u julu 1995. godine.

“U jednom od 50 tabuta koje ćemo položiti u hladnu potočarsku zemlju, nalaze se i njegovi posmrtni ostaci. Ubijen je s ocem Alagom. Do početka rata živjeli su u selu, u Srebrenicu su došli jer su mislili da će tamo naći spas nakon što je proglašena zaštićenom zonom. Od Hajrudina su pronađeni desna šaka, desna noga, druga ,ruka, nešto vilice i vrlo malo grudnog koša. On i njegov otac su zarobljeni kobnog 11. jula 1995. godine ovdje u Potočarima, u prisustvu vojnih snaga UN-a, a nakon toga, kao hiljade drugih, odvezeni u okolinu Zvornika gdje su streljani i zakopani u masovne grobnice. Dvadeset isedam godina nije puno vremena, ali je čitava vječnost za porodice Hajrudina Halilovića i drugih žrtava koje su privele sve te godine u iščekivanju, da pronađu tijela njihovih voljenih da ih barem sahrane. Nažalost, brojne porodice nisu pronašle očeve, sinove, braću i rođake. Stotine majki je umrlo prije nego su pronašli jednu kost svoje djece što svjedoči o monstruoznosti zločina koji je ovdje počinjen”, rekao je Džaferović.

Od visokog predstavnika Christiana Schmidta zatražio je da donese odluku kojom će spriječiti pretvaranje mjesta u kojima je vršen genocid u proizvodne hale i poručio kako svi moraju biti ovdje redovno i pomoći povratnicima da bi se život vratio u Srebrenicu.

“Borba protiv genocidne namjere bit će uspješna samo ak mladi ljudi odluče ostati i živjeti ovdje”, rekao je Džaferović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments