fbpx

Obilježen jubilej: 30. godišnjica formiranja 212/222. bosanske oslobodilačke brigade

2 min. za čitanje

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Lukavcu i svečanom akademijom u petak, 1. decembra je obilježen jubilej, 30 godina od osnivanja 212/222. bosanske oslobodilačke brigade. To je brigada kojoj, uz 117/223. brdsku brigadu, pripadaju najveće zasluge za oslobađenje cjelokupne teritorije Lukavca.

Obilježavanju je prisustvovao i prisutnima se obratio i premijer Kantona Irfan Halilagić. U svom obraćanju premijer je, uz sjećanje na 87 poginulih heroja ove brigade istaknuo i neophodnost brige za više od 500 ranjenih i te više od 2.000 demobilisanih branitelja pripadnika ove brigade.

Premijer je također akcentirao da je ova oslobodilačka brigada djelovala u više zona odgovornosti, a najznačajnije rezultate postigla je na ozrensko-trebavskom i sarajevskom ratištu. 

„Prema svjedočenjima pripadnika, bila je ovo brigada za koju se može reći da nije imala svoje položaje, koja nije držala linije, nego je bila tamo gdje je bilo najpotrebnije. To pokazuje i činjenica da je 13 njenih pripadnika odlikovano Zlatnim ljiljanom i to pokazuje njen značaj i herojstvo. Brigadu su pretežno činili borci sa područja Lukavca, Gračanice, Doboj Istoka i Banovića,a  činjenica da je svoja značajna djelovanja imala na sarajevskom ratištu pokazuje njen oslobodilački karakter. I danas se sa ponosom sjećamo viteških uspjeha na Visu, Trepali, Skrescu, Vijencu, Stambenim“ kazao je premijer Halilagić i svim borcima zaželio da se svi i  za slijedeće godišnjice u zdravlju okupe i sjete svojih suboraca.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Delic zaduzio cepusku prvi dan sta pricate,ima drvenog ljiljana,korutno se niz Vijenac sve,deminiro.

Niđe boraca, sve je ovo lopovluk i pranje para.
Troše ime i ljude na svoje dnevne potrebe kao toalet papir.
Slike govore više od uspomen na 212 BoB i najbolje borace kojih nema nigdje…
Ona udruženja koja su osnovana su samo pokriće za pranje sredstava i lokanje
, za stranke na vlasti, pa koje god da su i lične interese pa kakvi god jesu…

Edin Delic borac od prvog dana.
Sjećam ga se kada je goloruk jurišao na tenkove i oklopna vozila.
Zlatni ljiljan mu za dlaku izmakao mada ga je zasluzio.
94’ bio glavni u akciji oslobađanja Vijenca i Trepala,a prvi 95’ u diverzantskom odredu u oslobađanju Vozuce.
Kraj rata je docekao u jedinici El Mudzahid.