Obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u BiH

4 min. za čitanje

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije ozbiljno je kršenje ljudskih prava i jedino se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih aktera – institucija, civilnog društva i stručnjaka može efikasno suzbiti ova pojava.

To je naglašeno tokom današnjeg događaja povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji su organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu.

Rečeno je da je tokom posljednje decenije BiH zemlja porijekla žrtava, pretežno djece i muškaraca, koji su trgovani u druge zemlje u svrhu radne eksploatacije.

Također je postala zemlja odredišta za djecu iz drugih zemalja regije (uglavnom iz Crne Gore i Srbije), kojima se trguje u BiH u svrhu prisilnog prosjačenja i prisilnih brakova. Zemlja također doživljava unutrašnju trgovinu bh. državljanima, uglavnom djecom, iskorištenom za prisilno prosjačenje.

– Svakodnevna dešavanja i situacija u našem društvu učinili su trgovinu ljudima nevidljivom i veliki dio aktivnosti trgovaca ljudima premjestio se na internet i društvene mreže. Žrtve se vrebaju preko lažnih oglasa za posao, a najugroženije grupe su sezonski radnici i migranti, kao i djeca koja se iskorištavaju za prisilno prosjačenje i prisilne brakove. Radna eksploatacija je manje uočljiva od ostalih oblika trgovine ljudima, tako da efikasna prevencija zahtjeva koordinisane napore i odaziv svih aktera u sistemu. Jako je bitno da se o trgovini ljudima ne govori samo danas, 18. oktobra, već je neophodno da se svakog dana u godini širi svijest o ovom problemu – istakla je šefica Odjela za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH Stanislava Tanić. 

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija upozorila je na veliki broj djece koja su žrtve trgovine ljudima.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je pripremilo minimalne “Standarde za postupanje” i pružanje usluga svim žrtvama, posebno djeci, koji su u procesu usvajanja od strane Vijeća ministara BiH – dodala je Đuderija.

Sprečavanje i borba protiv trgovine ljudima jedan je od prioriteta saradnje Evropske unije i Vijeća Evrope u BiH.

– Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije je u porastu, pa čak postaje i dominantni oblik eksploatacije u nekim zemljama. Zato je posljednjih godina Vijeće Evrope pojačalo napore u borbi protiv ovog oblika modernog ropstva – rekla je šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova.

Evropska unija, u saradnji sa svojim partnerima, obezbjeđuje značajnu finansijsku, tehničku i savjetodavnu pomoć vlastima u BiH kako bi poboljšale odgovor na trgovinu ljudima i pružile podršku žrtvama. 

– Kako bi se efikasno borili sa trgovinom ljudima, vlasti moraju da pokažu jasnu posvećenost i dalje poboljšaju koordinaciju između svih relevantnih institucija i agencija. Naročita pažnja mora da bude posvećena radnoj eksploataciji i prisilnom prosjačenju, jer često uključuju djecu i maloljetnike bez pratnje kao žrtve – rekao je vršitelj dužnosti šefa ureda vladavine prava, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Alfredo Strippoli, saopćili su organizatori.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar