fbpx

Obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa

4 min. za čitanje

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8.05. u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15.05.

Prema smjernicama i preporukama Društva Crvenog krsta/križa BiH ove godine, ovaj datum obilježit ćemo pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“.Dok se svijet trenutno suočava sa neviđenim krizama i gubicima želimo još snažnije istaći ko smo to „mi“, šta radimo i sa čime se suočavamo. Upravo zbog toga osnovna tema Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je „Održavanje humanosti živom“ i razlog zbog čega je neophodno podsjećati svijet o značaju volontera i profesionalaca Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Struktura Društva Crvenog krsta/križa BiH pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“ nastoji ukazati na trajnu predanost Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći ljudima suočenim s teškim okolnostima, posebno u udaljenim i teško dostupnim područjima.

Inače, Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je vrijeme kada slavimo duh humanosti koji vodi našu organizaciju i dan kada se prepoznaju pojedinci koji se ističu u svojim zajednicama. I ove godine naš fokus su volonteri i profesionalci Crvenog križa, njihova uključenost u zajednice i sve ono što oni rade kako bi svijet učinili boljim mjestom za život svih nas.

Planirane aktivnosti koje će realizovati Crveni križ Tuzlanskog kantona su:

1 – Akcija dobrovoljnog darivanja krvi-srijeda 8.5.2024.godine od 08:00-13:00h na Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla. Akcija je namijenjena stanovništvu Tuzlanskog kantona, a dio je zajedničke aktivnosti koji se realizuje u saradnji sa CK Zenica i CK Novo Sarajevo koji će istog dana u svojim sredinama organizovati akciju.

  2 – Promocija zdravih stilova života za osobe treće životne dobi – četvrtak 9.5.2024.godine od 11:00-13:00 sati Slana Banja, Tuzla. U saradnji sa Fakultetom za tjelesni odgoj i sport i Mrežom aktivnog starenja za predstavnike Mreže i osobe treće životne dobi će se organizovati čas tjelovježbe, akcija mjerenja vitaminskog statusa, pritiska i šećera u krvi.

  3 – Potpisivanje Sporazuma o saradnji- četvrtak 9.5.2024.godine u 10:30h u prostorijama Fakulteta za tjelesni odgoj i sport će se izvršiti potpisivanje triparitetnog Sporazuma o saradnji između Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, Mreže aktivnog starenja i Crvenog križa Tuzlanskog kantona, čiji cilj je uspostava saradnje na realizaciji zajedničkih aktivnosti, sa posebnim fokusom na aktivnosti za osobe treće životne dobi.

  4 – 29.kantonalno takmičenje u pružanju Prve pomoći– subota, 11.5.2024.godine od 10:30-14:30h u Lukavcu. Takmičenje će okupiti oko 200 učesnika, među kojima su pobjedničke ekipe sa gradskih/općinskih takmičenja, sudije, markiranti, šminkeri, instruktori, volonteri i osoblje Crvenog križa.

  Osim navedenih aktivnosti organizacije Crvenog križa na području Tuzlanskog kantona će realizovati aktivnosti koje su usmjerene na promociju rada organizacije, distribuciju markica, posjete ugroženim sugrađanima, pokazne vježbe i dr.

  Delegiranim volonterima i osoblju iz organizacija CK sa područja TK će biti uručena priznanja „8. maj“ i „Humani podvig“ koji se povodom ovih datuma dodjeljuju na višim nivoima organizovanja CK u BIH.

  Podijeli ovaj članak
  Napišite komentar
  Subscribe
  Notify of
  0 komentara
  Inline Feedbacks
  View all comments