fbpx

Nove cijene goriva u BiH

2 min. za čitanje

Nove cijene goriva dočekale su u srijedu ujutro vozače u Bosni i Hercegovini na benzinskim pumpama.

Kako su se građani jutros uvjerili na određenim pumpama u glavnom gradu naše zemlje cijena litre dizela na nekim pumpama je skuplja za pet feninga i ponovo iznosi 3,36 KM. Super 98 je već “skočio” na 3,26 KM.

Barel je ponovo 110 američkih dolara na svjetskom tržištu, u u odnosu na srijedu, 4. maj, skuplji je za oko četiri posto.

Nove cijene dizela najavio je i Almir Bečarević, ekspert za energetiku, koji je još prije nekoliko dana u razgovoru za naš portal podvukao da očekuje skok cijena dizel goriva.

“Dizel je već 3,36 KM. Ovo su maksimalne cijene i sada će se drugi vlasnici benzinskih pumpa usklađivati sa svojim cijenama. Očekujem da i cijena Supera 95 za dan, dva bude viša”, kazao je jutros za portal Radiosarajevo.ba Bećarević.Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 5. maj u Federaciji BiH bio je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,76 do 3,06 KM/litru;
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,01 do 3,36 KM/litru.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH litar benzina BMB 95 u prosjeku košta 3,01 KM a, a litar dizela 3,31 KM.

Sedmicu ranije, prosječna cijena benzina bila je 2,96, a dizela 3,26 KM po litru.

Na benzinskim pumpama i u Banjoj Luci novi je cjenovnik. i u Banjoj Luci je gorivo opet poskupjelo u prosjeku za pet feninga. Tako litar dizela košta 3,19 KM, a do jučer je bio 3,14 KM.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments