fbpx

Nikada veća potražnja a manja ponuda polovnih automobila u BiH

4 min. za čitanje

Potražnja za polovnim automobilima u BiH, uprkos novom poskupljenju, prema tvrdnjama trgovaca nikad nije bila veća, a da je tako potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je za tri mjeseca ove godine uvezeno za 2.218 četvorotočkaša više u odnosu na isti period lani.

Podaci UIO BiH govore da je u prvom tromjesečju u BiH stiglo 15.035 vozila od čega je 12.898 polovnjaka. U istom periodu lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 12.511 vozila, od čega je 10.680 polovnih četvorotočkaša.

To su, prema riječima trgovaca, očuvana vozila do deset godina, čija cijena rijetko prelazi 16.000 maraka, dok se za nove četvorotočkaše, koji koštaju mnogo više, vozači uglavnom samo raspituju.

Vlasnik auto-placa “Das auto” u Banjaluci Dragan Ilibašić za “Glas” kaže da je potražnja za polovnim automobilima daleko bolja ove godine nego lani kada su cijene bile za 20 odsto niže.

“Godina je počela mnogo bolje i potražnja je sigurno veća za 30 odsto nego u prva tri mjeseca prošle godine. Kod nas najbolje idu automobili koji koštaju oko 15.000 KM, a definitivno su najpopularniji “francuzi””, rekao je Ilibašić.

Dodao je da, iako mušterije imaju mogućnost da automobile otplaćuju u ratama, uglavnom ih plaćaju kešom.

Boljom prodajom polovnih vozila u odnosu na prethodnu godinu zadovoljni su i prodavci na području Semberije. U bijeljinskom Auto-salonu SPEED ističu da imaju i do 20 odsto više posla nego što je to bilo 2022. godine.

“Potražnja za polovnim automobila trenutno je veća od ponude. Problem je nabavka vozila iz inostranstva jer ih je sve manje u ponudi, a mušterija sve više. Vozila koja mi nudimo su uglavnom do pet godina starosti”, kazao je vlasnik ovog bijeljinskog salona Zoran Savić.

Prema njegovim riječima, koliko cijene vozila iz godine u godinu skaču najbolje pokazuje primjer da automobili, koji su prije pandemije virusa korona bili po 13.000 – 14.000 KM, danas koštaju po 17.000 – 18.000 KM.

U dervetnskom Auto-salonu “Braća Đukić” ističu da su cijene polovnih vozila mnogo više u odnosu na prošlu godinu te da to nimalo nije uticalo na potražnju.

“Prodaja polovnjaka veća je za 20 odsto nego lani, a nastavimo li ovim tempom u aprilu ćemo se moći pohvaliti i sa povećanjem od 30 odsto. Vozila prodajemo servisima širom BiH”, kazala je menadžer prodaje u ovom salonu Branka Knežević.

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić kazala je da je cijena automobila previsoka, ali da stanovnici jednostavno imaju potrebu za vozilima, zbog čega se, radi te kupovine, čak i zadužuju.

“Automobili su postali potreba, a ne luksuz, tako da rast cijena ni u narednom periodu sigurno neće mnogo uticati na odluke stanovnika kad je u pitanju kupovina ili obnova voznog parka”, kazala je Marićeva.

Hibridna i električna vozila

Prema podacima UIO BiH za tri mjeseca ove godine uvezena su 102 hibridna i 16 električnih vozila. Tokom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila.

“Uvoz ovih vozila Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila oslobođen je carine do kraja 2023. godine”, istakli su u UIO BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments