fbpx

Nenad Nešić, ministar sigurnost BiH: Institucije hitno moraju reagovati

2 min. za čitanje

Nenad Nešić, ministar sigurnost BiH kazao je da je hitno moraju reagirati sve nadležne institucije.

“Tražim reakciju svih institucija. Počev od državnih institucija do nivoa lokalne vlasti da reagiraju. Nemamo više vremena za čekanje, trebamo preventivno da reagiramo. Očigledno je da atmosfera sukoba, svađa, konflikata dovela da imamo situaciju kao ovu što je u Lukavcu. Očekujemo reakciju. Moramo preduzeti odlučne mjere jer ne smijemo da dozvolimo da kao društvo zatajimo. Ovo nije nešto što pogađa jedne ili druge, ovo je nešto što pogađa sve nas bez obzira na vjeru, naciju. Očekujem i tražim reakciju svih institucija. Ubrzo imam zakazane međunarodne sastanke. Organizovat ću zajednički sastanak u skladu sa svojim nadležnostima i oblastima u kojima je nadležno ministarstvo sigurnosti”, kazao nam je Nešić.

Na naše pitanje kolike su zatvorske kazne predviđene i kakvo je postupanje institucija predviđeno kada maloljetnik počini krivično djelo u BiH, ministar nam je pojasnio:

“Očigledno da i djeca sa brojem godina kada ne mogu krivično odgovarati znaju dobro da prouče zakone. U skladu sa tim, moramo i mi da vidimo šta su to međunarodne norme i šta se može preduzeti kako neko znajući da će izbjeći krivičnu odgovornost počini neko djele. Moramo da pokažemo da ne može da dođe do situacije da neko neće biti sankcionisan. Moramo vidjeti šta je to međunarodna praksa. Potom, moramo da vidimo šta je to u zemljama okruženja, kao i stanje u našem društvu kako bi donijeli odgovarajuće mjere što se tiče zakona”, zaključio je Nešić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments