fbpx

Nedostaje radnika na poljima krompira, dnevnice od 120 do 150KM

2 min. za čitanje

Cijena rada na poljima krompira u Vojnićima i Šipovači ove godine obara rekorde.

Nakon što su prestale obilne kiše, krenulo je vađenje mladih krompira s čijom trenutačnom cijenom na čapljinskoj tržnici poljodjelci itekako mogu biti zadovoljni. No, problem s kojim se većina njih sada susreće predstavlja nedostatak radne snage.

Premda se postupno smanjuje broj obrađenih površina, potražnja za radnicima u Šipovači i Vojnićima nikad nije bila veća.

Ozračje je takvo da radnik za 8 sati može naplatiti 100 KM, a za cjelodnevni rad, što podrazumijeva od jutra do mraka, dnevnice idu od 120 do 150 KM, uz osiguran topli obrok. Uz to, zbog nestašice radnika, poljodjelci nerijetko i sedmicama unaprijed znaju dogovoriti rad radnika, što još prije desetak godina bilo nezamislivo, kad je radnika bilo i više nego je potrebno, a dnevnica iznosila od 40 do 60 KM.

Nekad se po radnu snagu išlo najdalje do kružnog toka u Ljubuškom, gdje su se okupljali oni koji su željeli zaradit dnevnicu. Bila je to uglavnom radna snaga iz Bosne.

Nakon njih, na polja Šipovače i Vojnića posljednjih nekoliko godina pristizale su grupe radnika iz srednje i istočne Hercegovine, dok su danas radnici potrebniji nego ikad, a sve teže ih je naći, stoga poljoprivrednici i po društvenim mrežama oglašavaju potrebu za njima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments