fbpx

Nedim Sladić najavljuje: “Temperaturna klackalica je pred nama”

2 min. za čitanje

Današnje proljetne vrijednosti temperature zraka koje se penju do 23 ºC nakratko će prekinuti prodor hladnoće sa sjeverozapada, piše Nedim Sladić.

Od sutra sve više oblaka, jačanje južine pa će biti umjerenog do jakog juga, a prema noći slijedi i kiša, najprije u Krajini i Hercegovini, a potom se širi prema istoku tokom prvih sati srijede, uz osjetan pad temperature zraka.

Jačih padavina će biti u srijedu na sjeveroistoku i sjeveru Bosne, drugdje nešto slabijeg intenziteta. Usljed pada temperature zraka najprije na planinama kiša prelazi u susnježicu i snijeg, a prolazno će ga biti u višim područjima od 800 metara nadmorske visine. Prema kasnom poslijepodnevu prestanak padavina sa sjeverozapada koji se širi prema istoku tokom noći uz smanjenje naoblake.

Vedrina će inducirati ohlađivanje tla, pa se u višim područjima centralne i istočne Bosne u četvrtak prognozira i slab mraz. No, brza smjena je na vidiku – ponovo otopljenje s jugozapada od četvrtka, jačanje termobaričkog grebena i pritjecaj tople zračne mase sa sjevera Afrike – pa će temperature koje su danas se penjale do 23 ºC se nakratko u srijedu spustiti za oko petnaest do dvadeset stepeni, a potom prema petku i suboti ponovo bliže intervalu od 15 do 20 ºC.

U najkraćem – ožujak-luđak, kako bi to Hrvati rekli, a možemo dodati i ovo – tipična martovska prevrtljivost kakvu vežemo za ovaj mjesec. No, istina, najgore su nagle temperaturne oscilacije. Izdržimo još malo.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments