fbpx

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

2 min. za čitanje

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 19. aprila zbog odlaska sa sjednice poslanika političkih stranaka iz Republike Srpske, zakazan je za srijedu.

Poslanici bi trebali, prema ranije usvojenom dnevnom redu, razmatrati  principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagač poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe predloženog zakona, tako da će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju nadležne komisije.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala principe predloženog zakona.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Trebalo bi biti razmatrano i više izvještaja, među kojima su i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je 19. aprila, ali je prekinita nakon što su je napustili poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Poslanici stranaka iz RS-a tada su odlučili da napuste sjednicu nezadovoljni zbog činjenice da je jedan broj stranaka iz Federacije BiH tog dana potpisao zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments