fbpx

Naredne godine policajci u Sarajevu sa body kamerama: Cilj zaštititi građane, ali i zaštititi policajce od napada i lažnih prijava

5 min. za čitanje

Policajci u Kantonu Sarajevo u drugom kvartalu 2024.  godine na teren će izlaziti sa novom opremom – body kamerama, potvrdio je to za Buku ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.  

Ugovor o nabavci mini video kamera sa pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema izabrani dobavljač je potpisao 22. novembra 2023. godine, a propisani rok za isporuku je 90 dana od dana obostranog potpisivanja.

„Prema tome, okvirno možemo računati da će policija u drugom kvartalu naredne godine raspolagati mini kamerama jer treba uzeti u obzir i da je dobavljač dužan nakon isporuke izvršiti instalaciju mini kamera, a potom uraditi tehnički prijem robe i test funkcionalnosti, te obuku operatera i korisnika sistema“, pojašnjava Katica.

Dodaje da će obuka uključivati osposobljavanje vezano za korištenje sistema za akviziciju podataka, ali  i obuku za svakodnevno korištenje kamera nošenih na tijelu.

„Vrijednost ugovora koji smo zaključili za nabavku kamera je 418.795 KM bez PDV-a. Vladi Kantona Sarajevo sam uputio inicjativu za nabavku ovih uređaja još u aprilu 2021. godine i već tada smo planirali skoro pola miliona KM za te namjene, jer smo procijenili da će imati višestruke koristi kako za samu policiju, tako i za građane“, kaže Katica.

Za sada nije poznato koliko će kamera biti u upotrebi i koliko će ih policijskih službenika koristiti.

„O broju mini video kamera (body kamera) koje će se koristiti će odlučiti Uprava policije, u skladu s potrebama i pravilnikom o korištenju kojim će se definisati način njihove upotrebe. Ono što mogu reći jeste da će se za početak ove kamere naći na uniformama pripadnika Jedinice za saobraćaj zbog činjenice da su upravo pripadnici ove jedinice najviše u kontaktu s građanima“, dodaje Katica.

Upitan da li će korištenjem kamera doći do narušavanja privatnosti građana, te da li će građani biti upozoreni i upoznati sa činjenicom da se razgovor sa policajcem snima, Katica odgovora da će sve biti u skladu sa propisima.

„Građani će biti upoznati o korištenju mini kamera od strane policijskih službenika. Ove kamere će omogućiti snimanje audio i video zapisa koji će služiti kao jasan prikaz svih situacija interakcije policijskih službenika i građana. Osnovna funkcija ovih kamera je ZAŠTITA“, kaže ministar Katica.

Kamerama do veće sigurnosti

Uvođenje kamera na uniformama policajaca za profesora Fakulteta za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžada Korajlića je korak naprijed.

„To su kamere koje stoje na uniformi, koje snimaju sve kuda se kreće. Te kamere se primjenjuju u svijetu od velikih gradov i država, od Njujorka, čak i do nekih kineskih, japanskih gradova“, pojašnjava profesor Korajlić.

Prednsoti kamera su i to što, dodaje korajlić, imaju GPS pa će se u svakom trenutku znati gdje se nalazi policajac.  

„I neće moći doći u pitanje njegova bezbjednost. Zatim, što se tiče tih kamera, one će moći identifikovati sumnjiva lica. Kada vi kao policajac idete ulicom ili nekim dijelom grada one na osnovu tog softvera prepoznaju osobe koje su interesantne i koje se traže. Tako da s te strane će to biti korisno. Naravno, uvijek će biti tih pitanja zaštite ličnih podataka i slično, ali u svakom slučaju to se može i softverski riješiti. Ja mislim da bi to bilo dobro“, rekao je Korajlić za Buku.

Govoreći o unaprjeđenju sigurnosti Korajlić smatra da će kamere donijeti višestruku korist za građane i policiju.

„Unaprijediće i prevenciju korupcije i njihovu ličnu sigurnost u slučaju napada i slično. Međutim, ovdje je isto značajno da kamere dobiju što prije i patrolni policajci, ali ne možemo sada uvesti na svim razinama dok se ne savladjau određeni početni koraci, od softverskih do hardverskih sistema“, dodaje Korajlić.

I ministar Katica kađe da su dobrobiti body kamere uglavnom zaštita policajaca, ali i građana.  

„Naši policijski službenici će s jedne strane biti zaštićeni od potencijalnih zlonamjernih prijava, dok će s druge strane građani biti zaštićeni od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja. Naglašavam da će kamere biti nošene na vidljivim dijelovima unifomi i da će se prilikom eventualnog korištenja snimljenog video materijala voditi računa o zaštiti ličnih podataka i identiteta, kako građana tako i službenika. Pristup snimljenim sadržajima imat će isključivo ovlaštena službena lica. Ovaj sistem zaštite je već ustaljena praksa u više zemalja EU, a podaci kojima raspolažemo su izuzetno pozitivni i ukazuju na viši stepen zaštite policijskih službenika i građana“, pojašnjava Katica.  

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments