fbpx

Napravljeni veliki koraci u zaštiti mrkog medvjeda u BiH

4 min. za čitanje

Realizacija projekta „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“ u Bosni i Hercegovini, rezultirala je izradom Plana upravljanja mrkim medvjedom u Republici Srpskoj, urađeni su prvi nalazi o genskom diverzitetu unutar te populacije u Bosni i Hercegovini. Urađena je i obuka Interventnog tim za krupne zvijeri RS, ali je pokrenuto i zagovaranje formiranja takvog tima u Federaciji BiH.

Od izuzetne je važnosti i podizanje svijesti javnosti o značaju zaštite mrkog medvjeda, kao i umrežavanja sa stručnjacima iz regiona koji se bave tom temom. 

Cilj realizacije četvorogodišnjeg projekta, koji je vodio Centar za životnu sredinu uz podršku njemačke fondacije Euronatur, je da na što bolji način podrži očuvanje mrkog medvjeda, ali i suživot čovjeka i te životinjske vrste.

– Prvi cilj je bio procjena brojnosti i stanja populacije mrkog medvjeda u BiH. Iako nam nedovoljan broj prikupljenih uzoraka (150) nije dao uvid u veličinu populacije medvjeda kod nas, rezultati su dali važne prve nalaze o genskom diverzitetu i pokazali zadovoljavajući odnos mužjaka i ženki na istraženim područjima (Banjaluka, Glamoč, Bihać) – istakla je koordinatorica projekta iz Centra za životnu sredinu Aleksandra-Anja Dragomirović.

U Bosni i Hercegovini, dodala je ona, do sada nije izrađen niti jedan plan upravljanja za pojedinu životinjsku vrstu. Dokument je trenutno u prednacrtu i uskoro će biti i finaliziran njegov nacrt.

– Ovome je prethodilo dvije godine predanog rada osam članova radne grupe koja je imenovana Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Kreiranje dokumenta je zahtjevalo analizu postojeće dokumentacije i dobijeni su vrijedni uvidi, kao i statistički podaci o staništu medvjeda, štetama, brojnosti, brložištima i mnoge druge važne informacije. U proces izrade dokumenta, pored eksperata iz BiH, uključio se i profesor Đuro Huber iz Hrvatske – kazala je Dragomirović.

Interventni tim za krupne zvijeri RS imenovan je 2017. godine rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a kroz projekat je podržano podizanje kapaciteta tima, kao i nabavka opreme (puška za uspavljivanje, čeone lampe i dr.).

– Da bismo unaprijedili i osnažili interventi tim, organizovali smo obuke tokom kojih su članovi tima obnavljali znanja iz korištenja opreme, radili na Protokolu za uspostavljanje interventnog tima, planu upravljanja za medvjeda i umrežavanju tj. uspostavljanju saradnje i razmjeni znanja s kolegama iz regiona – ističu u Centru za životnu sredinu i navode da je tim već imao uspješne intervencije, oslobađanje mečke iz krivolovnih sajli u Kneževu ove godine.

Interventni tim za krupne zvijeri RS broji 12 članova ravnomjerno raspoređenih u svim dijelovima Republike Srpske. Tokom trajanja projekta je zagovarano i formiranje istog tima u FBiH, a da će se to i desiti potvrđeno je na sjednici Vlade FBiH u januaru ove godine.

Vlada FBiH je zadužila federalna ministarstvo okoliša i turizma i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da formiraju Stručni savjet i Interventni tim za velike zvijeri za područje FBiH.

– U okviru projekta je postavljeno i pet električnih ograda za zaštitu pčelinjaka u Banjoj Luci, Foči i Trnovu kako bismo podržali suživot medvjeda i ljudi kroz prevenciju šteta od medvjeda, a izrađena je i prva publikacija na temu krupnih zvijeri u BiH koja na jednostavan način objašnjava prirodne, ali i društvene aspekte krupnih zvijeri i retrospektivu našeg rada u ovoj oblasti od 2015. godine do danas – naglašeno je u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments