fbpx

Nakon smrti kraljice, Charles će biti zvanično proglašen kraljem Velike Britanije

3 min. za čitanje

U trenutku kada je kraljica umrla, prijestolje je odmah i bez ceremonije prešlo na njenog nasljednika Charlesa, bivšeg princa od Velsa.

Ali postoji niz praktičnih – i tradicionalnih – koraka kroz koje mora proći da bi se krunisao za kralja.

On će biti poznat kao kralj Charles III.

To je bila prva odluka koju je morao donijeti kao novi vladar. Mogao je izabrati bilo koje od svoja četiri imena – Charles, Philip, Arthur ili George, piše BBC.

On nije jedini koji se suočava sa promjenom titule.

Iako je prijestolonasljednik, princ William neće automatski postati princ od Velsa. Međutim, odmah nasljeđuje drugu očevu titulu, vojvodu od Cornwalla. Njegova supruga Catherine biće poznata kao vojvotkinja od Cornwalla.

Postojaće i nova titula za Charlesovu suprugu, čija će puna titula biti Queen Consort (kraljica supruga).

U prva 24 sata nakon majčine smrti, Charles će biti zvanično proglašen kraljem. Ovo će se dogoditi u St James's Palace u Londonu, ispred ceremonijalnog tijela poznatog kao Vijeće za pristupanje.

Sastoji se od članova Tajnog vijeća – grupe viših poslanika, bivših i sadašnjih, i kolega – kao i nekih viših državnih službenika, visokih komesara Commonwealtha i lorda gradonačelnika Londona.

U teoriji više od 700 ljudi može prisustvovati ovom događaju, ali s obzirom na kratak rok, stvarni broj će vjerovatno biti daleko manji. Posljednjem Pristupnom vijeću 1952. prisustvovalo je oko 200 osoba.

Kralj tradicionalno ne prisustvuje ovom događaju.

Na sastanku će smrt kraljice Elizabete objaviti lord predsjednik Tajnog vijeća (trenutno poslanica Penny Mordaunt), a proglas će biti pročitan naglas.

Formulacija proglasa se može mijenjati, ali to je tradicionalno bio niz molitvi i obećanja, kojima se pohvaljuje prethodni monarh i obećava podrška novom.

Ovaj proglas potom potpisuju brojne visoke ličnosti uključujući premijera, nadbiskupa Canterburyja i lorda kancelara.

Nema “polaganja zakletve” na početku vladavine britanskog monarha, u stilu nekih drugih šefova država, poput predsjednika SAD-a. Ali postoji izjava koju daje novi kralj i – u skladu s tradicijom koja datira s početka 18. stoljeća – on će dati zakletvu da će sačuvati škotsku crkvu.

Nakon fanfare trubača, bit će obavljeno javno proglašenje Charlesa za novog kralja. Ovo će napraviti sa balkona iznad Friary Court u St James's Palaceu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments