fbpx

Nakon smjene Upravnog odbora KCUS-a, Sebija Izetbegović najavila tužbe

2 min. za čitanje

Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora, saopćila je jučer direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

“Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri ‘znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri’- nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a”, poručila je ona.

Dodaje da je premijer Nikšić koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Kaže da će nezakonito postupanje sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili.

“Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva.

Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu”, poručila je u objavi na svojoj Facebook stranici.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments