Irfan Halilagić
Najmlađi premijer u BiH: Stotinu KM za penzionere i 1.000 za porodilje

2. Juna 2022.
6 min. za čitanje

Prošla su tri mjeseca od formiranjja nove Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa najmađim premijerom u Bosni i Hercegovini Irfanom Halilagićem iz SDA. Prvi put za N1 govorio je o mjerama koje je nova vlada uvela u ovom kantonu. Ekskluzivno je najavio jednokratnu pomoć za najugroženije kategorije penzionera, kao i 1.000 maraka naknade za porodilje.

Šta ste pokazali u prva tri mjeseca? Koliko je ispunjeno od 18 prioriteta, koji su bili dio vašeg ekspozea?

Mi smo izašli sa jednim konkretnim konceptom iza kojeg je stala skupštinska većina i tu se nalazi 18 konkretnih mjera. Uspjeli smo relizovati do sada osam od 18 mjera, kao i dobar dio ostalih mjera što ćemo prezentovati na mjesečnim konferencijama. Pratimo dinamiku realizacije tih mjera s obzirom da smo postavili tačne rokove, i sa ponosom mogu reći da ih nismo probili. Najvažnije mjere su da smo ukinuli povećanje plata izabranim dužnosnicima…

I vama je smanjena plata?

Jeste, ja sam došao na smanjenu platu. Započeli smo procese kad je u pitanju opremanje ministarstva unutrašnji poslova i civilne zaštite. podržali smo proces informatizacije u zdravstvu. Elektronske prijave ispita je također značajno kada je u pitanju Univerzitet u Tuzli.
Da li je realno da do kraja mandata ispunite ostalih 10 prioriteta?

Jeste, nama je ključni momenat bio usvajanje Izmjena i dopuna budžeta i to nam je, na neki način, dalo vjetar u leđa. Zastupnici su prepoznali mjere kao nešto što je potrebno. Iz tog razloga smatram da ćemo do isteka mandata moći realizovati sve mjere koje smo obećali.

Kajete li se sad što ste preuzeli tu odgovornost. Kad ste došli na poziciju premijera nazivali su vas žrtvenim janjetom SDA? “Irfan Halilagić je samo mlada maska za stare SDA priče”, tako su za vas govorili iz Naše stranke?

Činjenica jeste da je pozicija odgovorna, da se treba maksimalno posvetiti. Pozicija troši, ali ne mogu reći da se kajem. Činjenica je da stvari idu u pravcu u kojem smo zamislili i moram priznati da je reakcija javnosti afirmativna, ne samo što sam kao mlad čovjek dobio priliku, nego što je ova vlada specifična.

Opozicija priča i ima potrebu da reaguje i meni je drago što su to moje najveće mane. Za tri mjeseca nije bilo nijedne ozbiljnije optužbe ili kritike što će reći da obavljamo posao na korektan način.

S obzirom da je aktuelna priča o nestašici hrane, a poljoprivrednici se sve više žale na cijene sjemena i gnojiva, šta je TK uradio po tom pitanju? Kako ste podržali privrednike?

Jedna od mjera je bila da poticajem i sredstva povećamo prema poljoprivredi, danas smo došli na iznos tih sredstava od skoro 12 miliona KM. To je na određeni način dalo rezultat da se povećala površina za poljoprivredne usjeve. Pratili smo mjere i na entitetskom nivou. Ostaje žal što potrebu za pomoć poljoprivredi osjetim samo u kriznim situacijama. Mislim da naše politike moramo usmjeriti prema poljoprivredi.

Koliko je kriva SDA što se ranije nije dovoljno gledalo na poljoprivrednike?

Vjerovatno postoji određeni nivo odgovornosti SDA, ali vidite da potreba za hranom postoji u cijelom svijetu. Ovo je prilika da promjenimo politike i da budemo vizionari.

U kontekstu straha od nestašice i visokih cijena, TK se baš ne može pohvaliti robnim rezervama. Kakva je situacija?

Činjenica je da stanje nije bilo dobro i zato smo krenuli u implementaciju mjere kako bi zanovili robne rezerve, kako bi smo one namirnice koje su prioritetne nabavili i skladištili. Problem su javne nabavke koje nas koče u svim tim procesima, ali računam da ćemo napuniti naša skladišta sa esencijalnim namirnicama.

Na koji način, kojim mjerama će vlada pomoći stanovništvu, pogotovo najugorženijim kategorijama?

Ove mjere koje sam pominjo najviše su naslonjena na najugroženije kategorije i upravo iz tog razloga posebno nam je drago što smo rebalansirana sredstva u iznosu od 50 do 70 miliona KM usmjerili prema tim kategorijama stanovništva, koje imaju potrebu da im se pomogne. Upravo sam došao sa sastanka na kojem smo potpisali sporazum sa federalnim PIO/MIO, koji predviđa realizaciju jednokratne pomoći penzionerima sa najnižim penzija na području TK.

Koji će to biti iznos?

36.000 penzionera će dobiti 100 maraka jednokratne pomoći. Odlučili smo se da ćemo pomoći i sredstva od 3,6 milion KM ćemo usmjeriti prema njima. Povećali smo egzistencionalne naknade za demobilisane borce za 25 posto, povećali smo dječiji doplatak, istina on uskoro prelazi na federalni nivo. Povećali smo naknade za majke porodilje na 1.000 maraka, to je ekskluzivno kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

Da li ste to povećali vi ili prošli saziv?

Mi smo za dva mjeseca izmijenili zakone, regulativu, osiguralni sredstva, donijeli provedbeni akt odnosno uredbe i mislim da će ovih dana započeti prve isplate porodiljskih naknada.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments