fbpx

Nadležni u Tuzli o ljetnoj eskalaciji korone: Zaraza se širila zbog nepoštivanja mjera

3 min. za čitanje

Na području Tuzlanskog kantona u protekla tri mjeseca koronavirusom je zaraženo 2.785 osoba, a životu bitku su izgubila 134 pacijenta. Eskalacija je zabilježena u julu i augustu, a kao razloge znatnog širenja infekcije nadležni navode loše poštivanje mjera. Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa, a u kojoj je obrađen period za tri mjeseca, od jula do septembra ove godine. Piše klix.ba

Kako piše u informaciji koji su sačinili Kantonalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo, u ovom periodu na području Tuzlanskog kantona je obrađeno 21.185 uzoraka, pri čemu je registrovano 2.785 slučajeva zaraze koronavirusom.

“Najviše oboljelih registrovano je na području Tuzle, odnosno 916 (32,89 posto), Lukavca 345 (12,38 posto), Živinica 305 (10,95 posto) i Kalesije 284 (10,19 posto), dok je najmanji broj oboljelih na području Čelića 19 (0,68 posto) i Teočaka 27 (0,96 posto)”, navedeno je.

Prema detaljima iz informacije, u tromjesečnom periodu u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli bilo je hospitalizirano 428 bolesnika kod kojih je dijagnosticirano oboljenje izazvano infekcijom koronavirusa.

“Među hospitaliziranima je najviše osoba područja Tuzle, Živinica i Lukavca. Od ovog broja hospitaliziranih, 47 pacijenta je zahtijevalo mehaničku ventilaciju, 37 je preminulo u Respiratornom centru, četiri pacijenta su se oporavila, dok se još šest pacijenata nalazi u Respiratornom centru UKC-a Tuzla i priključeno je na mehaničku ventilaciju. U navedenom periodu od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, umrle su 134 osobe. Stopa mortaliteta od COVID-19 za područje Tuzlanskog kantona, za period juli-septembar, iznosila je 3,01/10.000 stanovnika”, piše u informaciji.

U julu i augustu zapravo je zabilježena eskalacija širenja zaraze u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, a kako je zaključeno u informaciji, do usložnjavanja epidemiološke situacije sa povećanjem broja oboljelih i hospitaliziranih, došlo je zbog lokalne transmisije te nepotpunog poštivanja izdatih mjera i preporuka.

“Ipak, septembar je donio pad broja oboljelih. Iako je u mjesecu septembru došlo do značajnijeg pada broja potvrđenih slučajeva na COVID-19 moramo uzeti u obzir činjenicu da je nova školska godina krenula te da je pred nama sezona gripe, stoga je veoma važno pridržavati se svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka, a naročito onih koje se odnose na nošenje zaštitnih maski i pridržavanja socijalne distance”, kaže se u informaciji.

Shodno navedenim podacima, nadležni su naveli da Tuzlanski kanton, statistički gledano ne odudara od svjetskih trendova, kao i statističkih pokazatelja u drugim područjima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments