fbpx

Na snazi više nije Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema

2 min. za čitanje

Postupajući po Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa sjednice održane 30.11.2021. godine, zaprimljenog u Federalnom ministarstvu finansija dana 10.12.2021. godine, zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević danas je stavila izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

“U cilju pravilnog i jasnog informiranja javnosti i poreznih obveznika, želim istaknuti da je jedan od naših osnovnih ciljeva osiguranje pravičnog poreznog sistema i poduzimanje mjera protiv poreznih utaja i prevara.

Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postepenu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu.

Navedeno je u izravnoj mjeri s naplatom javnih prihoda i fiskalnom stabilnošću FBiH što je ustavna obveza, ne samo ovog ministarstva nego i Vlade i zastupnika u Parlamentu FBiH.

Nažalost, zbog dnevno-političkih potreba, zamjena fiskalnih uređaja neutemeljeno je predstavljena kao dodatni namet za privrednike”, naglasila je ministrica Milićević.

Ona je izrazila žaljenje jer gubici u proračunu nanose štetu svima, te osim manje naplate poreza, za izravnu posljedicu imaju pad koeficijenta u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza za Federaciju BIH koji je u IV. kvartalu 2021. godine dosegao najnižu razinu od uvođenja PDV-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Podsjećamo, prema procjenama Vlade FBiH, do 14. 5. 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja čiji procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 miliona KM.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments