fbpx

Na sjednicu Doma naroda Parlamenta stigli i srpski delegati, raspravlja se o krizi u BiH

3 min. za čitanje

Nakon što je delegat SDP-a Denis Bećirović inicirao sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o blokadi ove institucije, danas su u plavu salu Parlamenta stigli i predstavnici Srba. Dnevni red je usvojen, ali bez glasova delegata iz RS-a koji su bili suzdržani.

Bećirović je otvorio raspravu govoreći o tome zašto je štetna blokada državnih institucija pozivajući na rješenje situacije.

Zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Bakir Izetbegović je kazao kako “nema pravnih osnova za blokadu, ni političkih, ni razumskih”.

“Štete tvrdoglavih politika se mogu mjeriti u milijardama maraka i u brojnim iseljenim ljudima. I ako se ovako nastavi, mislim da ćemo za 10 godina pričati samo šta se nekad dešavalo”, rekao je Izetbegović.

Kako bi mu odgovorila, javila se HDZ-ova delegatkinja Marina Pendeš, koja je poručila da prvo treba definisati šta je blokada, a zatim navela kako ne treba zaboraviti prošlost.

“Historija mora biti naša učiteljica života i smatram da ne smijemo praviti greške koje je neko pravio prije 30 godina. Ja sam igrom slučaja Hrvatica i imam državljanstvo Hrvatske, ali to ne znači da ja ne volim ovu državu”, rekla je ona.

Ona se naravno tokom svog kratkog govora dotakla i Izbornog zakona i potrebe da se razgovara i o tome.

Zatim se za riječ javila SNSD-ova Dušanka Majkić, koja je podsjetila prisutne zašto je došlo do blokade odlučivanja u Domu naroda Parlamenta BiH. Ona je tom prilikom pročitala odluku NSRS-a o blokadi, koju su donijeli nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zabranu negiranja genocida.

“Oni koji očekuju od stranaca da će im napraviti državu, po mogućnosti unitarnu, teško da će im biti ispunjena želja. S mnogih destinacija čujemo da to nije najbolji recept za ovu državu”, kazala je.

Na navode Bećirovića da je nedolazak na sjednicu i odbijanje odlučivanja neustavno, Majkić je rekla:

“Mnogo toga je ovdje neustavno, pa šta sad treba da se priča o neustavnom dolaženju na sjednice. Spremni smo razgovarati o ovome ako ste spremni da povučete zakon”.

Zlatko Miletić, iz Kluba hrvatskog naroda, rekao je da blokada ove institucije koju provode Srbi nije jedina sramota s obzirom na to da su delegati u posljednja 34 mjeseca radili svega 17 mjeseci. Naime, u nekoliko navrata postojao je duži period kada nisu zakazivane sjednice – prvo tri mjeseca, pa šest mjeseci, pa tri i sada ponovo već pet mjeseci.

“Mi polovinu radnog vremena nismo radili, a za to smo obilato nagrađeni”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments