fbpx

Na sjednici Skupštine TK usvojen Rebalans budžeta

2 min. za čitanje

Usvajanjem Rebalansa budžeta na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona obezbijeđen je novac Univerzitetsko kliničkom centru za nabavku linearnog akceleratora za onkološke pacijente. Sadašnji Budžet TK iznosi oko 605,6 miliona KM i povećan je za nešto više od 7 miliona odnosno za 1,18.posto.

“Vlada je odradila svoj dio posla, poslanici su danas odradili, ja mislim da je to za svaku pohvalu .Mi radimo Rebalans budžeta TK koji je usvojen u redovnoj proceduri dok neke društvene političke zajednice, još uvijek nisu usvojile ni Budžet” istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nakon objave u Službenim novinama, novac će biti prebačen UKC Tuzla, koji će obezbijediti dodatna 2, 5 miliona KM potrebna za nabavku akceleratora. Odluka o Rebalansu donesena je jednoglasno, uz opasku opozicije da bi nakon prenošenja osnivačkog prava na Federalnu vladu trebala uslijediti i novčana pomoć za modernizaciju opreme UKC Tuzla, kao i da je potrebno iznaći način da se ubrza proces nabavke akceleratora

Izrazili smo nezadovoljstvo, jer evo već godinu dana nije ništa poduzeto kada je u pitanju nabavka linearnog akceleratora, još prije godinu dana je dostavljen zahtjev od strane UKC-a i smatramo da treba naći neki modalitet, kako da se provede postupak javne nabavke, jer očekujemo da postupak koji bi vjerovatno dugo trajao, da će odužiti nabavku akceleratora i da to neće biti u skorijem vremenu” brekao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK.

Rebalansom budžeta povećana su i sredstva budžetske rezerve na milion KM obzirom da je izdvojeno 400 hiljada KM za stanovništvo Turske.

Tražimo modalitete da pomognemo u novcu i ugroženim stanovnicima Sirije, međutim znate kakvo je stanje tamo i nemamo drugog sugovornika na koji način, morat ćemo djelovat preko humanitarnih organizacija” istakao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Poslanici Skupštine TK usvojili su i Zakon o izmjenama zakona o izvršenju Budžeta TK za tekuću godinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments