fbpx

Na području Tuzlanskog kantona u 2022. deminirano 3.630 hiljada kvadratnih metara

2 min. za čitanje

Na području Tuzlanskog kantona je u 2022. godini deminirano 3.630 hiljada kvadratnih metara, što je najbolji godišnji rezultat do sada, navodi se u Informaciji o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava koju je razmatrala Vlada tog kantona.

Ipak, konstantirana je neravnomjernost u zastupljenosti područja, jer još uvijek prednost imaju projekti u općinama i gradovima koji imaju relativno povoljniju konfiguraciju terena što omogućava lakšu upotrebu deminerskih resursa.

Posljednji podaci sistematskog izviđanja opominju da još uvijek više od 70 miliona metara kvadratnih ili 2,8 posto površine nije sigurno za korištenje i vodi se kao sumnjiva površina na zaostale mine, minsko-eksplozivna i neeksplodirana ubojita sredstva.

Općine Čelić, Kalesija, Sapna i Teočak i dalje su najzagađenije sa najvećim procentom sumnjive površine u odnosu na ukupnu površinu općine.Tokom 2022. godine na Lukavac-Trepale zabilježena je jedna minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se preko 200 minskih nesreća na području Tuzlanskog kantona u kojima su smrtno stradale 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba.

Vlada TK dala je saglasnost na Odluku o visini i rasporedu sredstava kantonalnim udruženjima pripadnika braniteljske populacije od posebnog društvenog interesa Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Radi se o 12 udruženja, za čije je aktivnosti ove godine planirano oko 1,1 milion KM.

Također, Vlada je prihvatila Informaciju o radu sigurne kuće Udruženja građana „Vive žene“ Tuzla. U 2022. godini u sigurnu kuću smještena je 101 osoba. Od toga su 54 punoljetne osobe ženskog spola i 47 djece, dok je četvero djece smješteno bez pratnje odraslih osoba.

Za pomoć i podršku u okviru dnevnog tretmana Udruženju građana “Vive žene“ obratilo se 255 osoba, saopćeno je iz Vlade TK.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments