fbpx

Na Domu naroda PBiH nije usvojen ni jedan zakon

2 min. za čitanje

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nije usvojio niti jedan zakon jer su protiv bili delegati iz SNSD-a. Time se ispunjava ono što su najavili da neće biti usvajanja zakona do usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Među odbijenim zakonima su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine te Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Predložene izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto. Kako zakon nije usvojen u drugom čitanju poslan je na usaglašavanje na Kolegij.

Drugi odbijeni zakon je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine kojim koji predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Treći odbijeni zakon se odnosio na podizanje praga za registraciju privrednika u sistemu PDV-a sa 50.000 KM na 100.000 KM čime bi se uveliko olakšalo malim privrednicima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments