fbpx

MUP FBiH – Uhapšene dvije osobe zbog reketiranja političara

2 min. za čitanje

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH 16. maja proveli operativnu akciju “Dolina”, te su tom prilikom slobode lišili dva lica V.B. (1975) i A.V. (1987) iz Novog Travnika.

Lica se sumnjiče u izvršenje krivičnih djela “Iznuda” iz člana 295. stav 1. KZFBiH u vezi sa članom 28. KZFBiH i člana 323. stav 1. “Izazivanje opće opasnosti”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. KZFBiH, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. KZFBiH.

Osumnjičena lica su duži vremenski period s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi uz prijetnju silom od zastupnika u Skupštini Srednjobosanskog kantona, vršili iznudu, odnosno zahtijevali određeni novčani iznos.

Prilikom pretresa pronađen je veći broj komada vatrenog oružja, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis, veća količina novca, te mobilni telefonski aparati i sim kartice koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Navedena lica bit će predata Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog Kantona na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona nastavljaju poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u cilju nastavka dokumentovanja krivičnih djela i drugih počinilaca koji se mogu dovesti u vezu s istim, saopćeno je iz FUP-a.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments