fbpx

Minobacače proizvedene u BiH koristi ukrajinska vojska

3 min. za čitanje

Odbrambena industrija u Bosni i Hercegovini prošle godine ostvarila je rekordan izvoz veći od 300 miliona KM. U aktuelnoj geopolitičkoj situaciji proizvodnja naoružanja i municije, ali i druge opreme, uprkos ograničenjima, ima priliku za ekspanziju.

Proizvodimo sve, od čizama, do kaciga, kompletnu opremu za jednog vojnika s balističkom zaštitom, prslukom, RAP-om s borbenim kompletom, rukavicama, kaiševima i uniformama u nekoliko šara. Sada iz Bužima imamo i terenski ruksak koji se proizvodi za francusku armiju, najveću u zapadnoj Evropi – kazao je vojni komentator Dean Džebić.

Šta se izdvaja

U proizvodnji naoružanja izdvaja pušku iz Goražda kalibra 9 mm, bacače iz Tešnja, granate za njih iz Bugojna, minobacače iz Travnika, za koje imamo granate različitih kalibara. Imamo mogućnost proizvodnje i topova i haubica.

“Naše minobacače od 60 i 82 milimetra uočio sam u rukama snaga za specijalne operacije ukrajinske armije. Proizvodimo sve vrste i kalibre streljačke municije. Mislim da smo usvojili i nekoliko vrsta novih snajperskih metaka, koji je najkompleksniji za izradu. Kompletna Vojska Hrvatske municijom se snabdijeva iz BiH. Hrvatska kao NATO članica nema niti jedne fabrike municije, a čak je jedno vrijeme i Srbija kupovala od nas, jer im je bilo jeftinije”, istakao je Džebić.

Svoju šansu u odbrambenoj industriji pronalazi i tekstilna te druge grane industrije. Osim uniformi za NATO tržište, u BiH se proizvode i pancirni prsluci, savremeni policijski štitovi, a iako predviđeni za potrebe civilne zaštite, u Sarajevu su proizvedeni i prototip prvog bh. drona te nekoliko kvadrokoptera.

“Kompanija “Pretis” sad ima historijsku priliku, jer je davno usvojila proizvodnju kalibra 155 mm, a to je kalibar budućnosti. Ta vrsta granate je trenutno kao hljeb. U 2021. godini, kad nije bilo rata u Ukrajini, tih granata je kupljeno za 4,5 milijardi dolara”, rekao je Džebić.

“Zrak” je broj jedan

Mnogo skromnije ova grana industrije razvija se i u RS, pa se u Bratuncu proizvode oklopna vozila Despot i pištolj “RS9 Vampir”. Džebić smatra da bi boljom saradnjom entiteta rezultati ovog unosnog biznisa bili mnogo bolji.

“Od svih kompanija koje treba revitalizirati “Zrak” je broj jedan. U tu kompaniju je prije rata nabavljana oprema koju su imali samo Amerikanci i Rusi. Posjeduje visokosofisticiranu tehnologiju, pa je cilj nekih ljudi bio da se on uruši, da se susjedima prodaju skupe mašine. Srbija i danas koristi “Zrakovu” optiku”, kazao je Džebić.

Na mašinskom fakultetu u Sarajevu imamo Odsjek za odbrambene tehnologije. Moramo iskoristiti vrijeme dok postoje ove “stare garde”, koje su učile zanat sa stipendijama “Energoinvesta”, jer to je kadar koji je u bivšoj Jugoslaviji osvojio tržište Azije i Afrike, kazao je Džebić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments