fbpx

Ministrica zdravstva TK i nositeljica liste DF Dajana Čolić: “Podnosim ostavku onog trenutka kada se politika počne petljati u rad struke”

10 min. za čitanje

Nabavku u Federaciji Bosne i Hercegovine je potpuna enigma. Nadležni mnogo pričaju, naređuju, komentarišu, ali do određenih informacija se skoro ne može doći, pisao je NAP 20.03.2020.godine.

“Nadležan za nabavku testova je UKC Tuzla. Međutim, jučer sam razgovarala s direktorom UKC Tuzla i na stanju je bilo više od 200 testova. Treba znati da se jedan test može po procedurama koristiti za pet uzoraka”, kazala je tada ministrica zdravstva TK Dajana Čolić na pitanje Agencije Patrija.

Ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić (DF) istakla  je (06.11.2020) na konferenciji za novinare u Tuzli  kako su dobili ideju za organizovanje iste  jutros jer su bili predmet rasprave online medija (čitaj TIP.ba).

˝Press konferencija je organizovana zbog pokušaja širenja dezinformacija od strane pojedinih političkih subjekata koji redovno bježe od preuzimanja odgovornosti posebno na nivou Grada. Sve ono što se tiče covida na žalost se koristi u predizborne svrhe. Naši građani zaslužuju da imaju prave informacije, a ne one koje su politički obojene. Sada svi treba da radimo, a svakako da će doći vrijeme kada će se potegnuti pitanje moralne, krivične, ljudske i svake druge vrste odgovornosti svih koji su uključeni u pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu’, izjavila je Čolić.

Prema njenim riječima, nije istina da testova nema. ˝Od početka pandemije  do danas uređano je preko 40 hiljada testiranja. Tesitranja se rade u skladu sa  smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Institucije Vlade TK su do sada osigurale potreban materijal, opremu, testove i materijalne sredstva koje su raspoređene svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlaskog kantona bez obzira na njihovog osnivača. Osim što su institucije pod ingerencijom Vlade TK nabavile sve što je potrebno i domovi zdravlja su morali da samoinijativno u saradnji sa svojim osnivačima, gradovima i općinama,  nabave ono što im je potrebno za nesmetano pružanje usluga pacijentima˝, kazala je ministra Čoiclić i naglasila da onog trenutka kada se politika počne petljati u rad struke da podnosi ostavku.

Kazala je to ista ona ministrica zdravstva TK koja je na ‘poziciji jedan’ liste kandidata DF-a za  Općinsko vijeće Lukavca na predstojećim Lokalnim izborima  u BiH.

Direktor Doma zdravlja Tuzla prim.dr. Suad Bijedić za TIP: ‘Politika se duboko uplela u zdravstvo zbog čega ispaštaju pacijenti’

Direktor Doma zdravlja Tuzla prim.dr. Suad Bijedić mišljenja je da se politika duboko uplela u zdravstvo zbog čega ispaštaju pacijenti. ˝Uposlenici Doma zdravlja Tuzla su od početka pandemije odlazili u UKC Tuzla gdje su zaduživali transportne medije, uzimali uzorke na terenu i odnosili ih u UKC gdje se radi analiza. Kada se razdužimo, zadužimo druge. Tako je bilo sve do sada. Nikada do sada ni na jednom sastanku nije bilo govora o tome da domovi zdravlja trebaju nabavljati testove i transportne medije. Prije dva dana su nam u UKC-u Tuzla kazali da za sljedeći dan imamo 20 testova, a za naredni period nemamo ni jedan. To je do sada uvijek nabavljao UKC Tuzla. Novac koji smo dobili od Zavoda zdravstvenog osiguranja, u ugovoru stoji, ne može se koristiti za te namjene, nego isključivo za ličnu zaštitnu opremu uposlenika i dezinfekciona sredstva. Također, taj novac se ne može koristiti ni za povećanje plata uposlenika˝, izjavio je direktor Bijedić za TIP.

Dom zdravlja Tuzla od početka pandemije dobio 194.000 KM

Prema njegovim riječima, ukupno od početka pandemije  Dom zdravlja Tuzla je dobio samo 194.000 KM za borbu porotiv koronavirusa. ˝Koliko je to novca sami možete procijeniti, jer Dom zdravlja Tuzla ima 720 uposlenika. To je sve što smo dobili za cijeli ovaj period˝, istakao je Bijedić i dodao: ˝Mislim da se duboko politika uplela u zdravstvo i način liječenja pacijenata. Mislim da trebamo isključiti politiku i da isključivo trebamo gledati pacijenta i njegovo zdravstveno stanje. Ne smije se gubiti vrijeme jer se čeka na testiranje,  jako važno  da se odmah krene sa terapijom kod pacijenta˝.

Direktorica Doma zdravlja Gračanica dr Murisa Ustavdić Šadić za TIP: ‘Očito je da se zdravstvo koristi u predizborne svrhe dok ispaštaju pacijenti’ 

Direktorica Doma zdravlja Gračanica  dr Murisa Ustavdić Šadić smatra da se u zdravstvo ‘upetljala’  politika i da se zdravstveni sistem koristi u  predizborne svrhe dok ispaštaju pacijenti.

˝Nama je od Zavoda za javno zdravstvo jučer doznačeno dodatnih testova, međutim ne znamo koliko će to trajati. Do sada je bila praksa da to nabavlja UKC Tuzla što je i njihova obaveza jer imaju potpisan ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja za mikrobiološku djelatnost i verificiran su labratorij. Do sada sve što je bilo vezano za testiranje pacijenata nabavljao je UKC Tuzla. Mi smo imali obavezu da uzorkujemo i transportujemo uzorke u UKC. Svaki puta kada doznačimo dobijali smo nove podloge i brisove. Šta se u međuvremenu desilo ja ne znam. U utorak nismo dobili dovoljan broj testova i rečeno nam je da više nema. U srijedu nam je stigao dopis od ministrice zdravstva TK gdje nam je naložila da u skladu sa svojim mogućnostima pribjegnemo nabavci transpornih podloga i brisova. To do sada nije bila praksa, niti je obaveza domova zdravlja da to nabavlja. Kako će se ovo dalje odvijati mi zaista ne znamo˝, izjavila je direktorica Ustavdić Šadić.

Prema njenim riječima, Dom zdravlja Gračanica koji broji 215 zaposlenika za ove namjene nije dobio novčana sredstva. ˝Dobili smo u maju 66.000 KM i jasno nam je naznačeno da ta sredstva možemo utrošiti samo za nabavku zaštitne opreme našim uposlenicima i dezinfekciona sredstva. Mi smo još nabavili ono što nam je potrebno za pružanje zdravstvene usluge, kao što su beskontaktni toplomjeri, EKG aparate i sve ono što nam je potrebno za rad covid ambulante. Mi nismo dobili sredstva i nismo dužni da nabavljamo podloge i briseve. Očito je da se zdravstvo koristi u predizborne svrhe, dok ispaštaju pacijenti. Mislim da se previše u sve ovo upetljala politika. Trebamo se bazirati na dobrobit pacijenata˝, zaključila je  direktorica Doma zdravlja Gračanica  dr Murisa Ustavdić Šadić.

Direktor Doma zdravlja Kalesija dr. Muhamed Osmanović: ‘Mene je iznenadila  izjava ministrice’

˝Mi smo tek na osnovu izjave ministrice od prije neki dan i na osnovu dopisa koji nam je poslala, a koji datira od 03.11.2020. godine, saznali  da domovi zdravlja trebaju da nabave briseve i transportne medije. U cijelom ovom periodu od početka pandemije mi smo transportne medije i briseve preuzimali u UKC-u Tuzla i nešto je bilo od donacija od Zavoda za javno zdravstvo. Dom zdravlja Kalesija je u petom mjesecu dobio  49.000 KM za zaštitnu opremu  naših uposlenika i dezinfekciona sredstva. Mi smo ta sredstva i opravdali.  Svi direktori domova zdravlja u TK su imali sastanke sa ministricom i predstavnicima UKC-a Tuzla i ni jednog momenta nije bilo govora da su domovi zdravlja dužni da nabave briseve i transportne medije. Mene je kao direktora DZ Kalesija iznenadila ova izjava ministrice da smo to mi dužni nabavljati. A nikakvih dodatnih finansijskih sredstava nismo dobili˝, izjavio je direktor Osmanović za TIP, koji je istine radi, kandidat SDP-a za načelnika Kalesije na predstojećim Lokalnim izborima u BiH.

Direktor Doma zdravlja Teočak dr. Hajrudin Haračić: ‘Prebacivanje odgovornosti’

˝Slažem se da mojim kolegama, direktorima domova zdravlja. Mi smo dobijali određena sredstva za nabavku zaštitne opreme  naših uposlenika i dezinfekciona sredstva, ali nismo dobili finansijska sredstva za nabavku transportnih medija i briseva. To smo sve do sada zaduživali u UKC-u Tuzla. Mi nismo ni bili dužni da ih nabavljamo, niti je do sada bilo uopšte govora o tome.  Mislim da se ovdje radi o prebacivanju odgovornosti. Treba sjesti i dogovoriti se šta je najbolje za dobrobit pacijenta˝, kazao je za TIP direktor Doma zdravlja Teočak dr Hajrudin Haračić, ujedno i  kandidat SDA za Općinsko vijeće Teočak.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kceri moja, da bi bila dosljedna tih rijeci, ostavku si trebala dati 10 minuta nako imenovanja.

Pa politika se počela miješati i u holtikulturu kad je uvažena ministrica uspjela sa Delićem da dogovori da joj sestru zaposli u općinskoj administraciji…tako da i ne mora čekati odgovor na pitanje kad i kako je se politika počela da miješa oko ovoga pitanja: “politika-struka” …Al de ti ovim interšdžijama svih boja to objasni!

Najbolje da vi svi pocrkate,a tada vise nece biti problema.