Ministri vanjskih poslova EU danas odlučuju o uvođenju sankcija političarima iz RS-a

3 min. za čitanje

Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas će održati sastanak na kojem će se između ostalog razgovarati i o eventualnom uvođenju sankcija političarima u RS-u.Najave Milorada Dodika, ali i političara koji čine vlast u RS-u, o povlačenju RS-a iz državnih institucija nisu prošle neopaženo kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako ni u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, a sve se češće mogu čuti zahtjevi za uvođenje određenog vida sankcija.

Kako je ranije i pisao Klix.ba, u Evropskoj uniji države koje najviše potenciraju uvođenje sankcija jesu Nizozemska i Njemačka. Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas ranije je u intervjuu za Klix.ba naglasio kako Njemačka ne može tolerisati bilo kakve separatističke aktivnosti u BiH.

“Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje”, rekao je Maas.

Međutim, za razliku od Njemačke i Nizozemske, unutar Evropske unije postoje države koje i dalje smatraju kako bi uvođenje sankcija Dodiku i ostatku političara na vlasti u RS-u bilo kontraproduktivno. Opozicioni blok u Evropskoj uniji predvode Mađarska i Poljska, ali i nekoliko drugih manjih zemalja unutar bloka.

Razmišljanja desničarskih zemalja mogu se svakako povezati i s nedavnim posjetama Viktora Orbana Banjoj Luci, kao i Dodikovim odlaskom u Ljubljanu, gdje se sastao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Nakon sastanaka, Dodik je naveo kako je s Viktorom Orbanom i Janezom Janšom razgovarao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je naveo kako je državnicima objasnio trenutni položaj i razmišljanja političara unutar entiteta RS.

O uvođenju sankcija političarima iz RS-a u Sarajevu su za vikend govorili i europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster, koji su naglasili kako je unutar EU neophodno osigurati većinu za sankcije Dodiku i ostalima.

“Nadam se da ćemo osigurati većinu za sankcije za gospodina Dodika i ostale. Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vrijeme da reagujemo. EU može i mora osigurati snažniju podršku”, rekla je Strik.

S druge strane, Köster je naglasio da ukoliko EU nije sposobna osigurati većinu za sankcije unutar bloka, onda države članice pojedinačno moraju uvesti sankcije za političare u RS-u.

“Mi predstavljamo Zelene i Socijaldemokrate, ali moramo uvjeriti i druge grupacije u EU. Sankcije pojedinim liderima mogu uključivati zabranu posjete EU, zamrzavanje određene imovine. Imamo instrument restriktivnih mjera, a za primjenu, potrebno nam je 15 glasova zemalja članica. Ako nismo sposobni kao EU da idemo sa sankcijama, moramo razgovarati o sankcijama pojedinih zemalja članica”, poručio je europarlamentarac Dietmar Köster.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar