fbpx

Migranti u Tuzli se tuširaju na otvorenom

1 min. za čitanje

Da je život surov na tuzlanskoj Autobuskoj i Željezničkoj stanici, gdje su migranti odavno formirali šatorsko naselje i gdje ih je dnevno boravi u prosjeku oko dvije stotine pokazuju i fotografije.

Fotografije koje su objavili Tuzlanski volonteri pokazuju migranta koji se tušira na otvorenom:

-Nema kupatila na stanici, imamo samo privatnu kuću u naselju Solana, gdje se dnevno može istuširati deset ljudi. Jedina česma koja ima je na Željezničkoj stanici i zbog niskih temperatura bude zaleđena do devet ujutro. Tužno je gledati sve to. U motelu koji je iznajmila humanitarna organizacija, kao i u Sigurnoj kući nema kapaciteta, a dnevno dođe oko tridesetak novih izbjeglica. Ima još par mjesta, ali to se čuva za iznemogle i povrijeđene”, objašnjava za FTV novinar i volonter Senad Pirić, koji protekle dvije godine pomaže ljudima koji su u pokretu za što je nedavno i nagrađen.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Rastjerat ovu bagru pod hitno.
Bio sam u Afganistanu i Iraku i znam sta govorim.

Plakni se ispod pazuha

Dzeko. M***** jedan nije ti ni vepar ravan

Bosanac, jesi li uzeo cokoladicu? Ostavio sam ti sinoc.

Saljite ih u MAOCU.

Kada čovjek vidi neke degutantne bešćutne komentare (a čiji autori nažalost misle da su duhoviti) pomisli da u našem bijednom, i u svakom pogledu siromašnom društvu, fašizam i nacizam nikad nisu ni bili pobijeđeni. Odlika takvih društva su uvijek solidarnost i “empatija” samo prema sopstvenoj rasnoj, etničkoj, ideološkoj ili religijskoj grupi (solidarnost unutar grupe), a nikad empatija i solidarnost prema pripadnicima drugih rasnih, etničkih ili religijskih grupa (solidarnost prema vani). Kada se večeras budete sa svojim porodicama pripremali da idete na počinak, pomislite na ove ljude, koji spavaju na otvorenom prostoru. Pomislite kako im malo treba (toplo sklonište, topla supa i topla voda) da bi se osjećali kao ljudi. A to im, našim glasovima izabrani ksenofobni politički predstavnici, nisu željeli pružiti. Brzo smo zaboravili našu bijedu, nesreću, glad i naše vapaje za pomoć. Čim smo se vratili iz tog užasa u “normalni život” (naš planetarni merhametluk, empatija i razumjevanje, koje smo tražili za sebe od drugih) je nestao. A možda smo uvijek i bili ovakvi, samo nismo to imali priliku pokazati.

Joe Strummer, ovo su ISILovci ,talibani…ko zna sta. Umjesto tople supice daj im kalas pa ces vidjeti kako su miroljubivi. Najbolje da kojeg kuci svojoj odvedes. Ovo je dio kampanje da se destabilizuje evropa. Ovo su divljaci bez dokumenata l sa dna kace. Muskarci od 20 do 40 godina. Kako bi oni volili da njihova “vjera” zavlada cijelim svijetom. Ti bi im bio robinja.

“Ksenofobija označava strah ili anksioznost prema strancima ili nepoznatom, etimološki riječ dolazi od grčkih riječi ξένος (ksenos), što znači stranac i φόβος (fobos) – strah. Pojam se općenito rabi za opisivanje straha ili mržnje prema stranicima ili općenito, prema ljudima drugačijim od samoga sebe. Na primjer, rasizam se ponekad opisuje kao oblik ksenofobije”- wikipedia.
“Ovo su divljaci bez dokumenata l sa dna kace.” – Džeko. Izjava je ovo koje se niti Hitler, niti the British National Front ne bi postidjeli. Šteta, poneki od tvojih komentara su imali dozu duhovitosti, ali ovakav izljev mržnje je možda pokazao tvoje drugo, a možda i pravo lice.
Usput, obzirom da spominješ Strummer-a preporučujem ti da poslušaš: (White Man) In Hammersmith Palais : “If Adolf Hitler flew in today, they’d send a limousine anyway.” Želim ti sve najbolje.

Al Qaida,Isil,Talibani,Islamska drzava….
Jako simpaticna omladina. Novinarka upita migranta kako se zoves? Kaze mmmmmm…..
Hamza?.