Majke Srebrenice pozivaju Inzka da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida

2 min. za čitanje

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa oglasili su se danas saopćenjem za javnost u kojem pozivaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, mora se istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH.

Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a, izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem.

Nažalost, podrška međunarodne zajednice je u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Valentin Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka. U zadnje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju. Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da gospodin Inzko u što kraćem vremenu proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.To bi svako bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH.

Dajemo punu podršku visokom predstavniku na dosada urađenom, te ga pozivamo da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida“, navode u saopćenju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments