fbpx

Mađarska kompanija preuzela vlasništvo nad najvećim solarnim projektom u BiH

3 min. za čitanje

Kompanija “Lugos Renewables” iz Mađarske preuzeće vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje 1 nakon što je Konkurencijski savjet BiH donio rješenje kojim se ovo odobrava.

Konkurencijski savjet BiH je ovu odluku donio 16. novembra prošle godine.

“Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu proizvodnje, trgovine i snabdijevanja električnom energijom na teritoriji entiteta Republike Srpske koja će nastati sticanjem kontrole privrednog subjekta ‘Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag’ nad privrednim subjektom solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1 kupovinom vlasničkih udjela”, piše u rješenju koje je objavljeno u “Službenom glasniku BiH”.

U njemu se navodi da će Mađari imati zajedničko vlasništvo nad solarnom elektranom Trebinje 1 sa “Elektroprivredom Republike Srpske” (EP RS), ali ne piše koliki su procenti.

“Obavezuju se podnosioci prijave, privredni subjekti Mješoviti holding ‘Elektroprivreda Republike Srpske’, Matično preduzeće a.d. Trebinje i ‘Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag’, da uplate administrativnu taksu u ukupnom iznosu od 5.000 KM u korist budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Ovo rješenje o koncentraciji upisuje se u Registar koncentracija. Ovo rješenje je konačno i biće objavljeno u ‘Službenom glasniku BiH’, službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, dalje piše u rješenju.

Inače, prijava koncentracije podnesena je još u januaru 2022. godine, i to od Mješovitog holdinga “Elektroprivreda RS”, Matičnog preduzeća Trebinje i “Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasaga” iz Mađarske.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća i član Predsjedništva BiH, tokom posjete Mađarskoj u januaru izjavila je da bi ove godine trebalo da počne izgradnja solarne elektrane u Trebinju, a da bi krajem 2024. godine trebalo da bude završen taj projekat.

“Ulazimo u godinu kada bi trebalo da počne da se gradi solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa i prema energetici i privredi, da bi krajem 2024. godine trebalo da bude završen taj projekat”, kazala je Cvijanovićeva nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Kako su mediji ranije pisali, ova solarna elektrana trebalo bi da se gradi u okolini Trebinja, vrijedna je više od 50 miliona evra i kao takva biće najveća u BiH.

Generalni direktor mađarske kompanije Ištvan Halaš nedavno je rekao da je kompanija s “Elektroprivredom Republike Srpske” potpisala sporazum o tajnosti što se tiče određenih detalja ugovora, ali su neki mediji pisali da će Mađari biti vlasnici 70 odsto udjela u elektrani.

Prenosi akta.ba

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dragi moji, sada lijepo racun za struju u ruke i pogledajte stavku obnovljivi izvori energije. E ta stavka ce iz godine u godinu da bude sve veca i veca i ici ce u dzepove ovih hostaplera koji prave solarne i vjetro parkove po Hercegovini. I sto je najgore, ta stavka tj taksa se puni direktno u njihove dzepove da im se pokrije neisplativost solarnih i vjetroparkova. Da te takse nema, trebao bi otplatni period isplativosti biti 40godina. To je najveca prevara. Prvo ti uzme zemlju, a zatim instalira trosak koji mi placamo preko takse da im anuliramo minuse i pride dobiju i dobit. Ovo podhitno zabraniti ili taksu ukinuti, pa cete vidjeti kad se taksa za obnovljive izvore ukine, kako ce da razgule glavom bez obzira.