fbpx

Loše biometeorološke prilike, očekuje se zahladnjenje i kiša

2 min. za čitanje

U narednim satima jačanje južnog vjetra kao predznak skorije promjene vremena. Večeras hladna fronta donosi kišu i lokalno grmljavinsko nevrijeme uz zahlađenje, najavili su meteorolozi sa stranice BHMeteo.

“Hladna fronta polako pristiže sa zapada. Ispred nje struji veoma topao vazduh, donoseći i danas temperature lokalno do 30°C. Nebo i danas zamućeno, a u kombinaciji sa jakim vjetrom biometeorološke prilike izrazito nepovoljne. Promjena vremena nastupa u večernjim satima.

Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom večeras će najprije zahvatiti područje sjeverozapadne i zapadne Bosne. To se očekuje u 20-21h. Znak promjene vremena pored kiše i naglog pada temperatura biće i prolazno jak do olujan sjeverozapadni vjetar sa udarima 50-70 km/h u zoni naleta fronte. Kasnije u noći fronta će brzo zahvatiti i ostatak zemlje, najkasnije istok malo iza ponoći”, najavili su.

Naglašavaju da se najjači vjetar u zoni naleta fronte večeras očekuje duž Posavine i Semberije sa udarima lokalno do 80 km/h.

“Pa oprez zbog mogućnosti oštećenja, skidanja crijepa i polomljenih grana (slika u prilogu). Najviše padavina večeras u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne – 10 do 30 l/m2. U ostatku zemlje do oko 10 l/m2.

Padavina nema puno, a i brzo će prestajati. Još sutra (02.04.) uz nešto svježije vrijeme moguć lokalni pljusak. U drugom dijelu sedmice ponovo sve više sunca i uz novo osjetno zatopljenje. Prema kraju sedmice idemo ponovo prema ljetnih 30°C”, naveli su iz BHMeteo.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments