fbpx

Lideri u EU postigli dogovor o regulisanju cijena energenata

2 min. za čitanje

Dogovor je uslijedio nakon 11 sati pregovora oko prijedloga za smanjenje računa za energiju dok su cijene plina skočile zbog rata u Ukrajini.

– Sporazum koji se postignut na samitu u Briselu postavio je ‘čvrstu mapu puta za nastavak rada na temi cijena energije’ – rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije, piše AFP.

Objavljeni tekst poziva Evropsku komisiju i zemlje EU-a da idućih nekoliko sedmica pronađu načine za zaštitu potrošača od visokih cijena “uz očuvanje globalne konkurentnosti Evrope i cjelovitosti jedinstvenog tržišta”.

Najmanje 15 zemalja EU-a, što je više od polovice bloka, zalaže se za ambiciozno ograničenje cijena i sve su više uznemireni štrajkovima i protestima zbog troškova života koji se šire Francuskom, Belgijom i drugim državama članicama.

Međutim, ideja o ograničenju cijena naišla je na otpor Njemačke, najveće ekonomije EU-a, strahujući da bi se proizvođači plina mogli prebaciti na unosnija tržišta u Aziji.

Na kraju, u usaglašenom tekstu stoji da treba provesti “analizu troškova i prednosti” ograničenja cijena za proizvodnju električne energije te da će se procijeniti uticaj izvan Evrope.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je otišao na samit govoreći da se Njemačka izolira, izrazio je zadovoljstvo rezultatom.

– Sljedeće dvije ili tri sedmice omogućit će komisiji da osmisli mehanizme koje treba provesti – rekao je Macron.

On je također naglasio da je to poslalo vrlo jasan signal tržištima o odlučnosti i jedinstvu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments