fbpx

Legendarni vozač Ken Block poginuo u nesreći s motornim sankama

2 min. za čitanje

Poznati reli vozač i poduzetnik Kenneth Ken Block (55) poginuo je u nesreći s motornim sankama.

Nesreća se dogodila u Park Cityju u Utahu kada je Block vozio sanke na strmoj padini. Motorne sanke su se u jednom trenutku uspravile i potom pale na vozača. Smrt je ustanovljena na mjestu nesreće usljed teških tjelesnih povreda.

Block je bio u vožnji motornih sanki s grupom ljudi, no u trenutku nesreće je vozio sam.

“S velikim žaljenjem potvrđujemo da je preminuo Ken Block. On je bio vizionar, pionir i ikona, a prije svega otac i suprug. Mnogo će nam nedostajati”, saopćio je Blockov tim Hoonigan Racing Division.

Block je osnivač kompanije DC Shoes, a relijem se počeo baviti u SAD-u 2005. godine i to u seriji Rally America. Pojavljivao se i u World Rally Championshipu, a 2010. godine je potpisao za Ford koji je u početku bio poznat kao Monster World Rally Team.

Povezanost s Fordom mu je omogućila takmičenje u Global Rallycross Championshipu, koji je preimenovan u Hoonigan Racing Division 2012. Godine 2015. je završio drugi, a naredne je prešao u FIA World Rallycross Championship.

U posljednje vrijeme se takmičio u američkom reliju gdje mu je prošle godine izmakla titula.

lock je bio poznat i po svojim Gymkhana klipovima u kojim je vozio medificirane automobile i izvodio različite akrobacije pri velikim brzinama. Klipovi su snimani širom svijeta, skupili su više od 500 miliona pregleda.

Početkom 2021. godine je Block saopćio da se Hoonigan rastaje s Fordom, a potom je potpisao ugovor s Audijem i fokusirao se na električne automobile visokih performansi. Taj ugovor je rezultirao prvim Electrikhana videom objavljenim u oktobru, u kojem je Block vozio Hoonitron, svoj električni konceptni S1 reli automobil u Las Vegasu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments