fbpx

Kruzer “Bolette” jutros uplovio u Neumski akvatorij

2 min. za čitanje

U Neumski akvatorij jutros je uplovio kruzer dužine od, čak, 237 metara. To je  najveći brod koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH.

Radi se o brodu “Bolette” na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. 

Podsjećamo, iz Granične policije BiH ranije su za portal „Avaza“ kazali da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

Povodom toga, nadležna organizaciona jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole-kratko su nam kazali iz Granične policije BiH te nas za detaljnije informacije uputili na Kapetaniju pomorske plovidbe-prometa Neum.

Navodno, Neumljani će danas protestom iskazati svoj bunt. Međutim, organizatori ovog putovanja, s druge strane, navode kako to nije tačno, jer znatan broj gostiju kruzera namjerava ostati baš u Neumu.

Najavljeni dolazak kruzera predsjednica OV Neum Daniela Matić ocijenila je nedopustivim. U svojoj reakciji je navela „da Neum nije luka i samim tim veliki brodovi nemaju što raditi u zaljevu“.

– Ulazak ovog i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosistema te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu – rekla je ona.

Navela je i problem prijevoza putnika od broda do navodnih izletišta, čime se krše odluke Općinskog vijeća Neum.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments