fbpx

Korak ka kompletnoj informatizaciji zdravstvene zaštite u TK

2 min. za čitanje

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić potpisala je danas ugovore o dodjeli računarske opreme koju je za 17 javnih zdravstvenih ustanova na području TK osigurala Vlada Tuzlanskog kantona.

Ovo je finalizacija projekta jačanja informatičke spremnosti javnih zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu, kako bi što spremnije i brže ušle u proces informatizacije zdravstvenog sistema TK.

Olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će omogućiti informatizacija, naglašeno je ovom prilikom.

– Danas smo korak bliže finiširanju projekta Vlade Tuzlanskog kantona kojim je rebalansom budžeta u martu odobreno 600.000 KM za nabavku informatičke opreme za normalno funkcionisanje integracionog zdravstvenog informatičkog sistema na području TK – kazala je ministrica Čolić.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku dva tipa računara od kojih je jedan nešto složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rentgen dijagnostiku.

– Važno je da se kaže da više neće biti one obrade podataka o pacijentu kao do sada. Što će te uputnice za dodatne pretrage, ukoliko su potrebne, biti rađene i slane potpuno informatizirano, pomoću e-uputnica, što će sistem biti integriran u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu – kazao je ovom prilikom pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Igor Hudić, saopćeno je iz Vlade TK.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments