fbpx

Konaković na sastanku FAC u Briselu

3 min. za čitanje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je danas, na poziv Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella, na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU (FAC) u Briselu.

Konaković se obratio na sastanka, a potom je sudjelovao u neformalnoj razmjeni mišljenja ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova EU o suradnji u području vanjske i sigurnosne politike.

Na početku obraćanja, Konaković je izrazio zahvalnost institucijama EU za potporu koju pružaju Bosni i Hercegovini na put ka EU. Naglasio je da je povijesna odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU donesena u prosincu prošle godine bila poticaj novoizabranim vlastima Bosne i Hercegovine da izrade program reformi koji će omogućiti ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Izvijestio je da je za nešto više od 100 dana rada Vijeće ministara BiH usvojilo važne odluke, nacrte zakona, strateške dokumente i prijedloge koji se odnose na naš europski put.

Dodao je da je ovog tjedna, s ciljem ubrzanja europskih integracija, održan prvi sastanak Političkog foruma na visokoj razini s europskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo Olivérom Várhelyijem. Potom je naveo kako očekuje da ispunjavanjem bitnih preduvjeta i provedbom predviđenih reformi BiH do kraja godine krene s novom fazom, odnosno otvaranjem pregovora o pristupanju EU.

U nastavku obraćanja, šef bh.diplomatije se osvrnuo na geopolitički trenutak, s naglaskom na proširenje EU i rusku agresiju na Ukrajinu te probleme koje dijele zemlje regije. Upozorio je na fenomen odljeva mozgova i odlaska mladih iz zemalja zapadnog Balkana.

Poručio je da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner susjedima, predana promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji.

Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU Konaković se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Irske Micheálom Martinom s kojim je razgovarao o intenziviranju suradnje između dviju država i europskim integracijama.

Konaković se zahvalio irskom ministru na značajnoj potpori koju Republika Irska kontinuirano daje Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, posebice kada je riječ o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments