fbpx

Koliko su novca BH institucije potrošile na hranu i piće u ovoj godini?

3 min. za čitanje

Veliki broj institucija Bosne i Hercegovine, bar prema dosadašnjim pokazateljima bilježi pad potrošnje novca za reprezentaciju, a u odnosu na prošlu godinu, pokazuju ovo odgovori na poslaničko pitanje Aide Baručuje, koja je zatražila informacije o potrošnji novca za reprezentaciju.

Jedan od primjera je Regulatorna agencija za komunikacije RAK. RAK je tokom prošle godine potrošio nešto više od 14.600 KM, dok je do septembra ove godine potrošio tek nešto više od trećine prošlogodišnjih troškova – 5.124 KM.

Ministarstvo spoljnih poslova ima najveći budžet za reprezentaciju – pola miliona KM. U odgovoru na poslaničko pitanje pojasnili su da su u toku ove godine, do 9. septembra utrošili 251.000KM, od čega je u sjedištu potrošeno 50.000, a ostatak u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Dosta se trošilo i u Obavještajno sigurnosnoj agenciji, prošle godine na reprezentaciju su potrošili nešto više od 97 hiljada KM, a ove do devetog septembra 69.400KM.

Maloljudne institucije, mali i budžeti za jelo i piće

Arhiv Bosne i Hercegovine u 2022. godini utrošio je 2.650KM, a do osmog mjeseca ove godine utrošeno je 1.677KM, godišnji limit za Arhiv BiH je 3.000KM. Savjet za državnu pomoć potrošio je prošle godine nešto manje od 4.000, a ove, do septembra duplo manje.

U Agenciji za statistiku utrošeno je 6.215 KM prošle godine, ove do septembra utrošili su 3.544 KM.

I u Agenciji za javne nabavke primjetan je pad troškova za reprezentaciju, za osam mjeseci ove godine potrošili su 664KM, dok su za prošlu godinu više od duplo 1.489KM.

Ako je suditi po dosadašnjem tempu trošenja sredstava Agencija za osiguranje BiH preći će prošlogodišnju potrošnju. Do septembra su potrošili 1.856, dok su za cijelu prošlu godinu potrošili oko 200KM više – 2.027KM.

Kako su trošile pravosudne institucije?

Ustavni sud BiH do septembra potrošio je tek osminu novca namijenjenog za ove troškove. Zakonom je propisano da na godišnjem nivou mogu da potroše 30.000 KM.

U Ustavnom sudu BIH tokom prošle godine potrošili su 18.751KM, a do septembra ove godine 3.929 KM.

Tužilaštvo BiH potrošilo je 16.709 KM, a ove godine do septembra 5.581 KM. Iz Tužilaštva nisu naveli koliko sredstava mogu da potroše.

VSTV bi mogao da pređe prošlogodišnju potrošnju, ako se uzme u obzir da su prošle godine potrošili ukupno 17.755 KM, a da su zaključno sa avgustom ove godine potrošili 15.425 KM.

I u CIK-u sličan omjer potrošnje kao i u Tužilaštvu BiH, Prošle godine potrošili su 16.657, a ove godine 6.060 KM.

Centralna banka izbjegla slanje preciznih podataka

Iz Centralne Bbke BiH su odgovorili na upit, ali bez tabele troškova i informacija koliko imaju sredstava planiranih za reprezentaciju, kao i bez informacije koliko su potrošili. Kratko su napisali da primjenjuju Pravilnik o korištenju sredstava za reporezentaciju koje je donijeo Savjet ministara BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments