Kazahstan na rubu građanskog rata / VIDEO

4 min. za čitanje

Sigurnosne snage u Kazahstanu saopćile su danas da su ubile desetine antivladinih demonstranata u operaciji uspostavljanja reda u glavnom gradu Almatiju.

Ovo se, kažu, desilo nakon što su demonstranti pokušali da preuzmu kontrolu nad policijskim stanicama u gradu, rekla je glasnogovornica policije.

Dvanaest pripadnika snaga sigurnosti je ubijeno, a 353 povrijeđena u nemirima, izazvanim udvostručenjem cijene tečnog naftnog gasa (LPG).

Rusija šalje trupe na zahtjev kazahstanskog predsjednika.

Oni će biti raspoređeni da pomognu u “stabilizaciji” zemlje, koja je članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) zajedno sa Rusijom, Bjelorusijom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Jermenijom.

ODKB je potvrdio da se ruski padobranci šalju kao mirovne snage, s već raspoređenim prethodnim jedinicama, a snimci koje su objavili ruski mediji pokazuju kako se vojnici ukrcavaju u vojni transportni avion.

Protesti su počeli u nedjelju kada je vlada ukinula gornju granicu cijena TNG-a, koji mnogi ljudi koriste za gorivo u automobilima, ali su se nemiri od tada proširili i uključili političke pritužbe.

Optužujući strano obučene “terorističke bande” da stoje iza problema, predsjednik Kasym-Jomart Tokayev uveo je vanredno stanje širom zemlje koje uključuje policijski sat i zabranu masovnih okupljanja.

Predsjednik Tokayev je najavio da je zatražio pomoć od ODKB-a, a predsjedavajući ODKB-a, jermenski premijer Nikol Pashinyan, potvrdio je da će alijansa poslati mirovne snage “na ograničeni vremenski period”.

Predsjednik Tokayev je tek druga osoba na čelu Kazahstana otkako je proglasio nezavisnost 1991. godine. Njegov izbor 2019. godine osudila je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) kao da pokazuje slabo poštovanje demokratskih standarda.

Međutim, čini se da je veći dio gnjeva na ulicama bio usmjeren na njegovog prethodnika, Nursultana Nazarbajeva, koji je imao moćnu ulogu u nacionalnoj sigurnosti otkako je podnio ostavku. U srijedu je smijenjen u pokušaju da obuzda rastuće nemire, a cijela vlada je također podnijela ostavku.

Čuli su se demonstranti kako uzvikuju ime Nazarbajeva, dok je video koji prikazuje ljude koji pokušavaju da sruše njegovu džinovsku bronzanu statuu u Taldykorganu, u njegovoj rodnoj regiji, podijeljen na internetu.

Dobivanje jasne slike o tome šta se dešava u centralnoazijskoj zemlji pokazalo se teškim usred onoga što grupe za praćenje opisuju kao “zamračenje interneta na nacionalnom nivou”.

Portparol policije Almatija Saltanat Azirbek pozvala je građane u gradu da privremeno ostanu kod kuće jer je u četvrtak nastavljena “kontrateroristička” operacija u tri administrativne zgrade.

Desetine napadača je “eliminisano” nakon što su pokušali da upadnu u policijske zgrade u gradu, rekla je ona i dodala da su izgrednici ukrali oružje.

U nemirima je navodno povrijeđeno oko 1.000 ljudi, od kojih je 400 liječeno u bolnici, a 62 na intenzivnoj njezi.

Demonstranti su upali u kancelariju gradonačelnika u Almatiju gdje se na video snimcima na društvenim mrežama vidi oblak dima koji se diže iz zgrade, dok se čula pucnjava.

Osoblje glavnog aerodroma u Kazahstanu moralo je da bježi od antivladinih demonstranata.

Protiv demonstranata u zapadnom gradu Aktobeu korišteni su vodeni topovi. Postoje izvještaji da su snage sigurnosti na nekim mjestima stali na stranu demonstranata.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar