fbpx

Kada će doći do povećanja penzija i koliko će iznositi?

2 min. za čitanje

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, 15. aprila će uslijediti redovno usklađivanje penzija.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za portal Radiosarajevo.ba rekli su da se može očekivati povećanje penzija za oko četiri posto.

“Odluka o redovnom usklađivanju mirovina bit će donesena 15. aprila, jer je to zakonska obveza propisana Zakonom o MIO/PIO. Penzije se usklađuju na temelju dvaju pokazatelja – rasta BDP i indeksa potrošačkih cijena, na način da po pedeset posto jednog i drugog parametra, u zbroju, daju ukupan postotak usklađivanja mirovina.

Podatke o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena objavljuje Federalni zavod za statistiku. Podaci još nisu poznati, stoga nije poznat ni postotak usklađivanja penzija”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Zavoda.

Posljednje povećanje penzija bilo je u februaru i bile su uvećane za 11.1 posto.

Tada je najniža penzija za januar iznosila 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,86 KM.

Međutim, penzioneri u FBiH idalje teško žive.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Sindikalna potrošačka korpa za januar u Bosni i Hercegovini iznosila je vrtoglavih tri hiljade KM, to su posljednji podaci koje je objavio Savez samostalnih sindikata BIH.

Penzioneri kažu da je povećanje penzija u prošloj i ovoj godini pohvalno, ali nedovoljno.

“Dobro je što ih povećavaju, ali kako preživjeti s 500 maraka kad je sve skupo? Cijene svaki dan ‘skaču’. Trebaš biti umjetnik pa s 500 KM pokriti sve troškove”, kaže za naš portal Sulejman (71) iz Sarajeva.

Njegovo mišljenje dijeli i 68-godišnja Fatima.

“Teško je, da mi djeca ne pomažu ne znam kako bih. Pola penzije mi ode na lijekove. Srećom djeca mi plaćaju režije inače ne bih imala šta jesti”, kaže nam ona.

Iz Vlade FBiH najavili su kontinuirano povećanje penzija, a da li će to biti dovoljno za najstariju kategoriju društva, teško je reći.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dosadni ste. I ptice na grani ovo znaju i pjevaju. Ovo je deseta objava na deset portala. Sačekajte 15. April pa pišite.

Kako da preživim sa 500,00 KM. Ja ću ovako: “Plaćat ću samo struju i TXTV, jer moram imati neku razonodu. Prestat ću piti skupe lijekove za srce (koji nisu na esencijalnoj listi), jer se oni piju prije i iza jela. Tim činom želim olakšati teret sebi, a i Državi.
Pozdrav od srca 🍀❤️🍀

Sta reci,penzioneri neka i dalje stezu kajseve.Sramota s ovom povisicom.Dalje sam bez komentara.

Penzioner iz federacije BiH koji prima penziju u inostranstvu koja nije ni blizu penzije u Federaciji BiH .Moje potanje je da li je u redu da se povecanja penzije i veoma umanjena mjesecna penzija ne pfnosi na ove penzionere.Jedan dobar pravnik moze dati odgovor na ovu vrstu nepravde a i zaraditi ako potjera da stvari izadju na cistac jer gamad iz Pi o ne zele uzimati na razmatranje ovi vrstu pitanja.Hvala

Šuplje u prazno ko i sve

Obezbijediti takvu penziju da ljudi mogu normalno prezivjeti tu spada ( hrana placanje rezija, lijekovi) i nabavka drva na jesen da penzioneri ne umiru od studeni, a ne samo privatnici mogu dobiti sjecu drva i skupo prodavati sto nemoze ni jedan penzioner kupiti ta drva paletu od 300.00 KM jednu, a treba ih deset da bi preuimio. To je sramota da nemaju uplate vec samo privatnicima, pa kakva je ovo vlast i Drzava i najgori je Srednjobosanski Kanton koji neda uplatu drva samo privatnicima.