fbpx

Juče obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

2 min. za čitanje

Dana, 02. aprila obilježen je Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Glavna Skupština UN-a odabrala je 02. april za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pažnju javnosti širom svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Nastoji se privući što veća pažnja javnosti kako bi se javnost educirala o autizmu, prirodi poremećaja, životu sa autizmom, problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice, ali i nužnoj potrebi i načinima podrške djeci i njihovim porodicama.

Na području grada Lukavac djeluje Centar za ranu intervenciju “Mali svijet” koji ulaže velike napore kako bi djeci osigurao adekvatan i kvalitetan boravak i tretman, da im pruži sigurno, brižno i osnažujuće okruženje kako bi djeca sa autizmom i drugim poteškoćama u razvoju razvila najveći nivo funkcionalnosti i kako bi se poboljšao kvalitet života njih i njihovih porodica.

Ovom prilikom se srdačno zahvaljujemo Centru „Mali svijet“ koji pruža adekvatan tretman djeci sa autizmom u najranijem periodu čime se postiže da djeca dostignu svoj puni potencijal.

Dana 03.04.2023. godine Centar za ranu intervenciju “Mali svijet” će sa suorganizatorima obilježiti ovaj dan u Lukavcu. Bit će upriličena šetnja Lukavcem, u Centru za kulturu će se izvesti monodrama “Kako razumjeti mene sa autizmom” a zatim će biti upriličeno simbolično puštanje balona u zrak, facepainting i druženje sa animatorima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments