fbpx

Izvoz oružja i streljiva iz BiH u porastu

2 min. za čitanje

Vrijednost izvoza iz Bosne i Hercegovine u prvih četiri mjeseca ove godine iznosi 5,47 milijardi KM, što je manje za 477 miliona KM ili 8,03% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, napisano je u analizi Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

U izvozu Bosne i Hercegovine postoje znakovi oporavka, s naglaskom na rastu izvoza u april, što ukazuje na rast brojki i oporavak domaće proizvodnje na vanjskim tržištima.

Ključni faktori oporavka su porast izvoza oružja i streljiva za 66 miliona KM (33,5 miliona eura). Izvoz oružja i streljiva bilježi čak 97 posto rasta.

Osim toga, izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine je povećan za 31 milion KM (15,7 miliona eura) te farmaceutskog sektora za gotovo 17 miliona KM (8,65 miliona eura).  Izvoz poljoprivrednih proizvoda povećan za 9,35 posto.

Najavljuje se optimizam za ostatak godine, s prognozama pozitivnog trenda izvoza, potaknutog oporavkom europskog gospodarstva i smanjenjem inflacije.

Bosna i Hercegovina većinu svoje vanjske trgovine obavlja s zemljama Europske unije, čineći gotovo 75 posto ukupne razmjene, dok je Republika Hrvatska najveći partner s 2,71 milijardi KM (1.37 milijardi eura) razmjene.

Uzimajući u obzir projekcije i trendove, moguće je da će Bosna i Hercegovina završiti godinu s poboljšanjem izvoznih brojki.

Naglasimo, S&P Global Ratings je u ponedjeljak, 3. juna, Federaciji Bosne i Hercegovine dodijelio svoju prvu dugoročnu i kratkoročnu kreditnu ocenu B+/B, sa stabilnim izgledima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments